Αυστραλός πρωθυπουργός: Υπάρχουν “αξιόπιστα στοιχεία” από το αντικείμενο που εντόπισε κινεζικός δορυφόρος




Αναπτερωμένες είναι οι ελπίδες ότι σύντομα θα βρεθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, το οποίο αγνοείται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, δήλωσαν την Κυριακή Αυστραλιανοί αξιωματούχοι. Δύο κινεζικά και δύο ιαπωνικά αεροσκάφη προστέθηκαν στη διεθνή επιχείρηση αναζήτησης του αεροπλάνου.

Μετά από 4 ημέρες άκαρπων ερευνών, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν καθώς ένας κινεζικός δορυφόρος εντόπισε, στις 18 Μαρτίου, ένα μεγάλο αντικείμενο διαστάσεων 22,5 επί 13 μέτρων. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, έκανε λόγο για «αξιόπιστα στοιχεία» και είπε ότι «υπάρχουν ελπίδες… πως πιθανόν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο προκειμένου να ανακαλύψουμε τι συνέβη».

Το αντικείμενο που εντοπίστηκε από τον δορυφόρο φέρεται να βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχαν ληφθεί οι πρώτες εικόνες από αυτό που θεωρείτο πως ήταν τα συντρίμμια της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines. Το αυστραλιανό πλοίο HMAS Success έχει ήδη σταλεί στην περιοχή αναζήτησης μαζί με ακόμα δύο εμπορικά πλοία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Κινεζικά, βρετανικά και μερικά ακόμα αυστραλιανά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χουσέιν ανακοίνωσε ότι ένας τροπικός κυκλώνας στον Ινδικό Ωκεανό μπορεί να καθυστερήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Μπόινγκ. Ο τροπικός κυκλώνας Τζίλιαν προκαλεί ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκονται τα πλοία που αναζητούν τυχόν συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία εντόπισε αυστραλιανός δορυφόρος.

Ορισμένα από τα πλοία που κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να περάσουν μέσα από τον κυκλώνα, είπε ο υπουργός. Ο Τζίλιαν που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 95 χιλιόμετρα την ώρα έπληξε σήμερα το Νησί των Χριστουγέννων. Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής έρευνες, το φορτίο που μετέφερε το αεροπλάνο δεν φαίνεται να συνδέεται με την εξαφάνισή του. Επιχείρησε έτσι να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν μπαταρίες ιόντων-λιθίου μέσα στο αεροσκάφος να προκάλεσαν πυρκαγιά που να οδήγησε σε δυστύχημα. Ο υπουργός είπε ότι το φορτίο του αγνοούμενου αεροσκάφους πληρούσε τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, το αντικείμενο που εντοπίστηκε από τον κινεζικό δορυφόρο να επιπλέει κι ενδεχομένως να πρόκειται για συντρίμμια του αγνοούμενου Μπόινγκ βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες η Αυστραλία ότι βρέθηκαν επιπλέοντα αντικείμενα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

“Το σημείο όπου βρίσκεται το αντικείμενο είναι κατά μήκος του νοτίου διαδρόμου που μπορεί να ακολούθησε η πτήση MH370 της Malaysia Airlines”, μετέδωσε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι το αντικείμενο εντοπίστηκε στις 18 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της δορυφορικής φωτογραφίας από την Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: CNN, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: