Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ουάσιγκτον-Μόσχας




Και ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα αντιδράσουν πολύ έντονα εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τις προκλήσεις και εάν συνεχίσει να απειλεί την Ουκρανία.

Ο κ. Κέρι είχε στο Λονδίνο έξι ώρες άμεσων συνομιλιών, που έγιναν με ειλικρίνεια, όπως είπε, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρό. Ομως, αν και ήταν ειλικρινής η κουβέντα τους, οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο. Διαφώνησαν σε όλα Ολγα, τουλάχιστον αυτό δίνουν στις ενημερώσεις τους οι Αμερικανοί.

Ο κ. Κέρι είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας, κάτι που γνωρίζαμε βεβαίως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Ο κ. Λαβρόφ του απάντησε ότι είναι νόμιμο και του ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις τους θα συνεχιστούν τη Δευτέρα πιά, αλλά επειδή αυτοί οι δύο υπουργοί μας έχουν συνηθίσει σε εκπλήξεις, ας μην αποκλείσουμε και νέα επαφή μέχρι το δημοψήφισμα. Ο κ. Λαβρόφ είπε ακόμα στον κ. Κέρι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση για την Ουκρανία. Θα το κάνει μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα στην Κριμαία.

Ο κ. Κέρι δεν έκρυψε το θυμό του στη διάρκεια των δηλώσεων του, προφανώς πίστευε ότι θα έπειθε τους Ρώσους να αναβάλουν το δημοψήφισμα. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι η αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τη Μόσχα θα αποτελέσει μια “προσάρτηση (της Κριμαίας) από την πίσω πόρτα”. Η Ρωσία, υπογράμμισε ο κ. Κέρι, θα υποστεί τις “συνέπειες” εφόσον δεν βρει “κάποιον τρόπο για να αλλάξει την πορεία” που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Ο λόγος του θυμού του, πέραν του γεγονότος ότι κατέληξε σε αδιέξοδο η προσπάθειά του, είναι και το γεγονός, όπως είπε, ότι έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές “εποικοδομητικές ιδέες” οι οποίες απορρίφθηκαν από τον κ. Λαβρόφ.

Υπογράμμισε στον συνομιλητή του ότι «το δημοψήφισμα αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας, στο διεθνές δίκαιο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι παράνομο”.

            Ο κ. Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι οι σχεδιασμοί της Ρωσίας προβλέπουν και πολεμική ενέργεια, καθώς ζήτησε από τον κ. Λαβρόφ να αποσαφηνίσει τι σημαίνει η ανάπτυξη των στρατευμάτων της κοντά τα σύνορά της με την Ουκρανία. Εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή και “για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων”.

 “Αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Κέρι, «έχοντας ως δεδομένο αυτό το συγκεκριμένο κλίμα, χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες εξηγήσεις ώστε να αποσαφηνίσουμε πού βαδίζει η Ρωσία όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτά τα γυμνάσια”.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΑΒΡΟΦ

Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

«Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική».

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (…) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ’ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν “συνέπειες” εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντιόταν στον Λονδίνο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το θεμα και να βρουν μια διέξοδο στην κρίση πριν από το δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή.

“Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Οβάλ Γραφείο.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA

PHOTO: Flanked by a pair of translators, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov addresses reporters before a meeting with U.S. Secretary of State John Kerry at Winfield House, the U.S. Ambassador’s Residence in London, United Kingdom, on March 14, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: