90 λεπτά κράτησε η συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας μίλησαν για 90 λεπτά και βασικά συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε όλα στο θέμα της Ουκρανίας. Οι δύο πλευρές έδωσαν με διαφορετικό τρόπο το περιεχόμενο της συνομιλίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε στον κ. Πούτιν την βαθιά του ανησυχία για την ξεκάθαρη, όπως είπε, παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε στους διεθνείς νόμους και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Πούτιν αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης και απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους και αποφυγή κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Ειναι σημαντικό ότι ο κ. Ομπάμα αποδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει βαθύτατους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Ουκρανία και αναγνώρισε την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των Ρώσων και των μειονοτήτων. Ζήτησε ακόμα από τον κ. Πούτιν να θέσει τις ανησυχίες του για την συμπεριφορά έναντι των Ρώσων και των μειονοτήτων με ειρτηνικό τρόπο και ρότεινε να σταλούν ανεξάρτητοι δικεθνείς παρατηρητές. Ζήτησε άμεσο διάλογο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο κ. Ομπάμα απείλησε με οικονομικό αποκλεισμό τη Μόσχα και είπε ότι η Αμερική δεν θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των G8 που θα γίνει στη Ρωσία.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικά ότι υπερασπίζονται τις προκλητικές και εγκληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες από τους ακραίους εθνικιστές.

Το συμπέρασμα είναι ότι βλέπουν τα πράγματα από εντελώς διαφορετικό φακό. Δεν συμφωνούν στον τρόπο μείωσης των εντάσεων και στο ξεπέρασμα της κρίσης. Ο κ. Πούτιν φαίνεται πιό αποφασιστικός, ενώ ο κ. Ομπάμα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Για το ίδιο θέμα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε τα εξής:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας κατά της διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών το βράδυ του Σαββάτου όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Βλάντιμιρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

“Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ: Λευκός Οίκος, Κρεμλίνο, REUTERS, MEGA CHANNEL, ANA-MPA

PHOTO: President Obama talks today on the phone with President Putin about the situation in Ukraine (Photo via White House by Pete Souza)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal