5,8 δις επιπλέον χρειάζονται οι τράπεζες




Οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, θα χρειαστούν επιπλέον ποσό ύψους €5.8 δις για την ενίσχυση των εύθραυστων ισοζυγίων τους, ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν καταστεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της παρατεταμένης κρίσης χρέους στη χώρα.

Αυτό επισημαίνουν η Nektaria Stamouli και ο Alkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Banking System Needs Additional Capital».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι  οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστεί να παρουσιάσουν έως τα μέσα Απριλίου σχέδια για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους, μεταξύ των οποίων πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου ή αίτημα για επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση.

Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φθάνουν συνολικά τα €70 δις- ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ –  η Τράπεζα της Ελλάδας εξουσιοδότησε ως εξωτερικό της σύμβουλο την BlackRock Solutions προκειμένου να εκτιμήσει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η νέα έκθεση της Τράπεζας, βάσει των τεστ αντοχής της BlackRock, δύο περίπου χρόνια μετά τη χορήγηση του πρώτου δανείου, καταδεικνύει ότι έχουν προκύψει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες ωστόσο δεν συνιστούν μείζονα πρόκληση και ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση, σ΄ένα ασυνήθιστο βήμα, η χθεσινή πολυαναμενόμενη έκθεση που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έλαβε τη στήριξη των επιθεωρητών της τρόϊκας- που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα  και έχουν εκτιμήσει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών να ανέρχονται σε επιπλέον €2 έως €3 δις.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304732804579423211121803956?KEYWORDS=Greece&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304732804579423211121803956.html%3FKEYWORDS%3DGreece

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται ανταπόκριση των Marcus Bensasson, Christos Ziotis και Nikos Chrysoloras από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Banks Need to Raise 6.38 Billion Euros, Central Bank Says», επισημαίνοντας ότι το συνολικό ποσό που απαιτείται ανέρχεται στα 6,38 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται να αντλήσει 2,18 δις ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 425 εκ. ευρώ, η Eurobank 2,95 δις ευρώ, και η Alpha Bank 262 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τις συστημικές τράπεζες στα 5,82 δις ευρώ. Για την Τράπεζα Αττικής, μία εκ των δύο μη συστημικών τραεπζών, απαιτούνται 397 εκ. ευρώ, ενώ για την Πανελλήνια Τράπεζα 169 εκ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν επίσης το 30%, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 27,5%.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στη διαφωνία μεταξύ της Τρόικα και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για το ύψος του ποσού αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ επίσης, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, επιθυμεί να έχει μεγαλύτερο λόγο σχετικά με την τύχη των ελληνικών τραπεζών, καθώς κρίνει ότι η ΕΚΤ είναι πολύ επιεικής απέναντί τους.

Η ΕΚΤ διενεργεί την δική της Συνολική Αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στην οποία περιλαμβάνονται και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των stress test, που διενήργησε η BlackRock και δημοσιοποιήθηκαν χθες, διαφέρουν στην μεθοδολογία από εκείνα της ΕΚΤ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο.

ΤΟ ΔΝΤ, το οποίο χαρακτηρίζει ως υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις της BlackRock, θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν πιέζει επαρκώς την Τράπεζα της Ελλάδας για την αναθεώρηση των ευρημάτων της BlackRock, υποστηρίζουν τα πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-06/greek-banks-need-to-raise-6-38-billion-euros-central-bank-says.html

(Σχετική ανταπόκριση: BLOOMBERG – «IMF Said to Demand Greater Say on Greek Banks in ECB Wrangle»

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-06/imf-said-to-demand-greater-say-on-greek-banks-in-ecb-wrangle.html)

*Ο David Einhorn, μέσω του χαρτοφυλακίου που διατηρεί στην Greenlight Capital, διεύρυνε το ποσοστό των μετοχών που κατέχει στην Alpha Bank, ποντάροντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Einhorn’s Greenlight Capital ups its bet on Greece with Alpha Bank». Η Alpha Bank αποτελεί μια από τις πέντε μεγαλύτερες τοποθετήσεις της Greenlight Capital. Η επένδυση του David Einhorn περιλαμβάνεται σε μια σειρά επικερδών επενδύσεων που έχουν κάνει διάφορα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, όπως ο Daniel Loeb της Third Point, που επένδυσε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

http://www.cnbc.com/101469983

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Η Τράπεζα Πειραιώς, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, σχεδιάζει να προβεί στην έκδοση ομολόγων ύψους €1.75 δις, σε μια προσπάθεια να αποπληρώσει την κεφαλαιακή στήριξη που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει ο Stelios Bouras σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Piraeus Bank Plans Rights Issue of 1.75 Billion Euros».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας για να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της βάση και να προχωρήσει στο θέμα της ιδιωτικοποίησής της. Για το περασμένο έτος, η Τράπεζα είχε δηλώσει καθαρά κέρδη ύψους €2.5 δις, αντί της απώλειας ύψους €513 εκατομμυρίων το 2012, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140306-711382.html?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: