Ζητούν και χρονοδιάγραμμα – Το έθεσε την Τρίτη ο Έρογλου στον Πρόεδρο και σήμερα ο Οζερσάι στον Μαυρογιάννη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά ζητά όπως καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το θέμα αυτό εγέρθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Τρίτη.

Το θέμα θα επανέλθει και σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, καθώς θα εγερθεί από τον τελευταίο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος και τούτο έχει καταστεί σαφές προς τον Ντερβίς Έρογλου. Όπως προκύπτει από διάφορες πλευρές, οι Τούρκοι θέλουν να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ώστε να δημιουργηθεί ένα πιεστικό πλαίσιο ενώ εκ των πραγμάτων θα προκύψει και η ανάγκη μεσολάβησης ή και επιδιαιτησίας, αν και τούτο αποκλείεται μέσα από τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι σημειώνει ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία, λέγοντας όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της επιδιαιτησίας και της διαμεσολάβησης και υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά στο θέμα της διαμεσολάβησης φέρεται να είναι πιο ελαστική, γι’ αυτό αναμένονται κάποιες επισκέψεις υψηλού επιπέδου. «Κάποτε οι ηγέτες, κάποτε οι διαπραγματευτές, επισκεπτόμενοι διεθνή κέντρα θα εργαστούν ώστε στο τέλος να υπάρξει ένα αποτέλεσμα».

Στη σημερινή συνάντηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Κουντρέτ Οζερσάι θα συζητηθεί ο τρόπος που θα ακολουθηθεί στις συζητήσεις καθώς και η ατζέντα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα οχυρωθεί πίσω από τα όσα περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου πως θα συζητηθούν «τα θέματα αλληλένδετα». Η τουρκική πλευρά, ακόμη και χθες, ξεκαθάρισε πως κάποια θέματα θα «αργήσουν να συζητηθούν», αναφέροντας συγκεκριμένα το εδαφικό. Ένα κεφάλαιο, δηλαδή,  που προδήλως ενδιαφέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι σαφές πως οι Τούρκοι θέλουν να κλείσουν όλα τα κεφάλαια για τα οποία έχουν άμεσο ενδιαφέρον και συνδέονται με την αναβάθμιση τους και να αφήσουν στο τέλος εκείνα τα ζητήματα, που ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, το πρόγραμμα των επαφών και τα θέματα που θα συζητηθούν. Ανοικτό παραμένει και το θέμα της επίσκεψης τους σε Αθήνα( Οζερσάι) και Άγκυρα ( Μαυρογιάννης).

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ρωτήθηκε κατά πόσο μπορούν να βγουν εκτός των ορίων που θέτει το κοινό ανακοινωθέν. Ο  κ. Οζερσάι είπε ότι όταν λες εντάξει σε κάτι και έχεις δεσμευτεί, πρέπει να ενεργείς ανάλογα. Εξαρτάται ωστόσο, όπως εξήγησε, κατά πόσο μπορεί να πεισθεί ο άλλος συνομιλητής και να αποδεχθεί παρεκκλίσεις.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΜΟΕ όταν αρχίσει η διαδικασία – Εμπλοκή και τρίτων χωρών

Ανοικτό αφήνει το θέμα της συζήτησης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η τουρκική πλευρά παραπέμποντας στη διαδικασία. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, είπε ότι μαζί με το θέμα των Βαρωσίων, οι πλευρές θα πρέπει να θέσουν τις προϋποθέσεις τους στο τραπέζι για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να τύχουν διαπραγμάτευσης.

Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως το θέμα των Βαρωσίων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο πάρε-δώσε. Όπως επισήμανε αυτή η διαδικασία θα είναι διαφορετική από ότι προηγούμενες και πως «οι πλευρές θα είναι συχνά σε επαφή με τρίτες χώρες». Περαιτέρω ανέφερε πως το γεγονός ότι  η τ/κ πλευρά έμεινε εκτός πραγμάτων στη διαδικασία, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που δέχθηκε τη θέση του διαπραγματευτή.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα πράγματα. Όλοι οι διεθνείς παράγοντες έχουν απευθείας επαφή και συχνά μαζί μας. Αυτό δεν είναι κάτι που με καθησυχάζει μόνο. Το λέω με φιλικό τρόπο». Ανέφερε πως δεν βλέπει καμιά δυσφορία στο να αρχίσουν να συζητούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μόλις αρχίσουν τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι δεν θα φέρουν αντίρρηση στο να τεθεί από την ε/κ πλευρά το θέμα των Βαρωσίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ΜΟΕ.

Είπε πως κάθε πλευρά μπορεί να θέσει τις δικές της απόψεις και τι θεωρεί σημαντικό και να τις δουν, προσθέτοντας ότι στην ανακοίνωση των ΗΠΑ και την αναφορά για το θέμα υπάρχει η φράση «εάν οι πλευρές συμφωνήσουν». Για το θέμα των εγγυήσεων είπε ότι πρέπει να κληθούν στο τραπέζι όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις ως αναγκαίο στοιχείο που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, αφού μιλούμε για μια διεθνή συμφωνία και να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον τους και η νέα κατάσταση τι εγγυήσεις θα έχει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: