Ξεκινά η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων




Στην πρόθεση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την επίσπευση της διαδικασίας αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας αναφέρεται ανταπόκριση της Maria Petrakis στο BLOOMBERG/BUSINESSWEEK με τίτλο «Greece May Finally Sell Some Olympic Venues».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που φιλοξένησε διάφορα αθλήματα κατά τη διάρκεια των αγώνων του 2004, όπως το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ και το κέντρο κανό-καγιάκ. Τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει την κοινοπραξία που θα αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει δεσμευθεί την άντληση 11 δις ευρώ, έως το 2016, από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, από το 2010 έχουν συναφθεί συμφωνίες ύψους 4 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα για το κράτος ανήλθαν στα 2,6 δις ευρώ. Η μεγαλύτερη πώληση που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα είναι του ΟΠΑΠ, τον προηγούμενο Αύγουστο, αντί 712 εκ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού, οφείλετο στις πολιτικές αντιδράσεις, σε νομικά εμπόδια και στις αμφιβολίες των επενδυτών για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση θεωρεί πιθανότερη σήμερα την πώληση του Ελληνικού, καθώς η οικονομία είναι περισσότερο σταθερή, ενώ αναμένονται φέτος θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης 0,6%, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Όπως επισημαίνει η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, «η αξιοποίηση του Ελληνικού θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ θα σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις υψηλών αποδόσεων».

Ο κ. Σαμαράς ελπίζει στην πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού πακέτου της Ελληνικό ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε το 2011 για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη του ακινήτου, με μικτή χρήση σχεδίων στους τομείς της μεταποίησης της διασκέδασης και της κατοικίας. Επικρατέστεροι επενδυτές για την πώληση του ακινήτου είναι η ισραηλινή κοινοπραξία, Elbit Cochin Island, η ελληνική, Lamda Development, και η βρετανική, London & Regional Properties.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση του ακινήτου θα δημιουργήσει 40.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, κατά την ολοκλήρωσή της, ενώ θα προκαλέσει επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ, την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας ετησίως 0,3% στο ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, αναλυτή της Teneo Intelligence, που παρέχει συμβουλές στους επενδυτές σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους, «το Ελληνικό θα μπορούσε να αποτελέσει το σχέδιο, που θα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις» προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι γεγονός ότι παραμένουν τα διαχρονικά οικονομικά και διαθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας».

http://www.businessweek.com/articles/2014-02-13/greece-may-finally-sell-some-olympic-venues

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: