Το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα




Η δημοσίευση του Der Spiegel περί πρότασης για τρίτο πακέτο “βοήθειας” για την Ελλάδα, από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble είναι το θέμα ανταπόκρισης της Helena Smith για την GUARDIAN με τίτλο «Germany Preparing Third Financial Rescue for Greece».

Στην πεντασέλιδη σχετική έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε γίνεται λόγος για πακέτο βοήθειας αξίας €10 με €20 δις, πολύ μικρότερο από τα προηγούμενα, όπως δήλωσε ο κ. Schäuble στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε και στο περιθώριο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που οι πιστωτές υπολογίζουν σε €15 δις και την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει.

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης. Κατά τον Γ. Σταθάκη παραβλέπουν το γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους. Ακόμη και στο ΔΝΤ, λογικοί άνθρωποι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα δημοσιονομική προσαρμογή καθώς η υπάρχουσα έχει φτάσει στα όρια της.

Δεν υπάρχει το περιθώριο για τις επιπλέον περικοπές και φόρους που πρόκειται να ζητήσουν». Η βοήθεια υποστηρίζει είναι η λάθος συνταγή τη λάθος στιγμή, με την γενική ανεργία να φτάνει το 28% και την ανεργία των νέων το 60% και την οικονομική ανάκαμψη να είναι αβέβαιη.

Το ΔΝΤ διαφωνεί με τη Γερμανία και άλλους πιστωτές για την ανάγκη παραγραφής του ελληνικού χρέους. Πέρυσι δήλωσε πως αν δεν υπάρξει ανακούφιση, το χρέος θα καταπνίξει την οικονομία της χώρας. Μεταξύ των χωρών που εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας και των προγραμμάτων λιτότητας είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ελβετία.

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/02/germany-preparing-third-financial-rescue-greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: