Τη Δευτέρα αρχίζει η επιθεώρηση από την Τρόικα




Η Τρόικα θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και του Εθνους, η επιθεώρηση ξεκινά ΟΡΙΣΤΙΚΑ τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

O Eπίτροπος οικονομίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το 2014 και το 2015. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, ωστόσο, σαφής εικόνα θα υπάρξει με την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών η Τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ντάισελμπλουμ: Εντός της εβδομάδας επιστρέφει η τρόικα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επεσήμανε ο επίτροπος Ολι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας, με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Μάρτιο.

«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Ολι Ρεν έκανε λόγο για «ενθαρρυντική πρόοδο» της δημοσιονομικής προσπάθειας στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αν και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, στις 23 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της τρόικας, εντός του Μαρτίου.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ.Ρεν, έχει πετύχει την υλοποίηση σχεδόν όλων των προβλέψεων του προγράμματος προσαρμογής, αλλά για να πετύχει την ανάπτυξη, χρειάζεται να εργαστεί πιο εντατικά για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες με την τρόικα, ο επίτροπος τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αλλά είμαστε στο τελικό στάδιο των συνομιλιών».

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014 και 2015, ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, η ελληνική πλευρά και η τρόικα, πρέπει να επικεντρώσουν τις συνομιλίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Μόλις κλείσει η αξιολόγηση και μόλις πάρουμε και τα στοιχεία της Eurostat, θα αρχίσουμε να συζητάμε για το θέμα του δημοσιονομικού κενού», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η επιστροφή της τρόικας είναι ένα «βήμα προόδου, ωστόσο δεν εγγυάται και την επιτυχία της αξιολόγησης», από την οποία, όπως σημείωσε, θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων προς την Ελλάδα», σημείωσε, εξάλλου ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέκλινγκ και έκανε γνωστό ότι από το ταμείο εκκρεμούν 10,1 δισ. ευρώ που προορίζονται για την χώρα μας.

Δαμανάκη: Τα χειρότερα έχουν περάσει

Τα χειρότερα έχουν περάσει, επισήμανε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης και επιβολής νέου μνημονίου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά την άνοιξη θα τελειώσει η περίοδος του μνημονίου. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές», υπογράμμισε η κ. Δαμανάκη η οποία ωστόσο τόνισε ότι είναι νωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας αν δεν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat.

«Οι συζητήσεις γίνονται. Δεν μπορούν να γίνουν όμως επίσημες ανακοινώσεις πριν το τέλος Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Μετά το καλοκαίρι η απόφαση για νέα βοήθεια – χρέος

ΠΗΓΗ: ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ, ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ – ANA-MPA, MEGA CHANNEL – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: