Τα βάζει όλα στο τραπέζι η Τρόικα




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ

Ολόκληρη τη βεντάλια των θεμάτων που σχετίζονται με τρέχουσα αξιολόγηση άνοιξε η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση, στα εργασιακά, αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, ανέφερε πως το πρώτο σκέλος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013 χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να υπεισέρθουν σε νούμερα.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση εστιάζεται στο κατά πόσο οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2013 θα επηρεάσουν το 2014 (Carryover Effect). Με άλλα λόγια, η τρόικα, αποδέχεται ότι το 2013 επιτεύχθηκε πλεόνασμα, εξετάζει όμως τη «βιωσιμότητά» του τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επηεράσει τη διανομή του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».

Ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε πως το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 812 εκατ. ευρώ και σε αυτό θα προστεθούν έσοδα ύψους τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εισπράξεις από τον τομέα της υγείας, αλλά και άλλες εισροές που οδηγούν αθροιστικά το πλεόνασμα άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο έχει αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό τόνισε πως η Κυβέρνηση ήδη από το Νοέμβριο έχει αναφέρει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως το Επικαιροποιημένο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 θα παρουσιαστεί το Μάιο και πως γίνονται ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις με την τρόικα για το κενό του 2015.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως στη συζήτηση με την τρόικα εξετάσθηκαν και τα θέματα που θα διαπραγματευτεί την Τρίτη (10:00 π.μ.) ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους δανειστές και συγκεκριμένα το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, των φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ακόμη, προσδιόρισε για την Τετάρτη ή την Πέμπτη τη συνάντηση των στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε πως στη σημερινή συνάντηση έγινε μια συνοπτική αναφορά στο θέμα της κινητικότητας και των ομαδικών απολύσεων.

Για την Πέμπτη τοποθέτησε και τη συνάντηση της τριμερούς με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αναφέροντας πως σε αυτή τη συνάντηση θα κλειδώσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Αν και ερωτήθηκε για το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδας με το ΔΝΤ για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, δεν θέλησε να αποκαλύψει το εάν συζητήθηκε στη συνάντηση.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: