Stiglitz: Λανθασμένη η πολιτική της λιτότητας




Τα υφιστάμενα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι το αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών ορισμένων ελίτ των οποίων τα εισοδήματα και χαρτοφυλάκια για μια ακόμη φορά αυξάνονται, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών πρέπει να προσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα διαβίωσης, υποστηρίζει ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia και βραβευθείς με Nobel, Joseph Stiglitz.

Οι απόψεις του δημοσιεύονται σε άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα του CNBC, με τίτλο «Stagnation by design».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας που εφήρμοσαν πολλές κυβερνήσεις, ο Stiglitz επισημαίνει ότι αυτές θα είναι μακρόχρονες, προβάλλοντας μεταξύ άλλων την Ελλάδα ως παράδειγμα με την οικονομία της να έχει συρρικνωθεί περίπου 23%.

Ωστόσο, συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ακόμη και τα στοιχεία αυτά δεν αποκαλύπτουν τη δεινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, διότι το ΑΕΠ δεν συνιστά καλό μέσο καταμέτρησης της οικονομικής επιτυχίας, αντιθέτως πολύ πιο αποκαλυπτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Και το μέσο πραγματικό εισόδημα στις ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα κάτω από το αντίστοιχο του 1989, πριν δηλαδή από 25 χρόνια, ενώ το μέσο εισόδημα για άνδρες εργαζόμενους σε πλήρη απασχόληση είναι σήμερα χαμηλότερο απ’ ότι ήταν πριν από 40 χρόνια.

Παράλληλα, τονίζεται στην ανάλυση, τομείς που παραδοσιακά χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους και θα έπρεπε να αναπτύσσονται, όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βρίσκονται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση λόγω της λιτότητας.

http://www.cnbc.com/id/101400190

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: