Στη Γαλλία ο Μπαράκ Ομπάμα για την 70ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι θα επισκεφθεί τη Γαλλία τον προσεχή Ιούνιο για να παραστεί στους εορτασμούς για την 70ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Ομπάμα έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι παραβρέθηκε στις τελετές μνήμης για την 65η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία και ότι «ανυπομονεί» να επιστρέψει στη Γαλλία για να αποτίσει φόρο τιμής σε εκείνους που πολέμησαν εκεί.

Ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αμερικανού ομολόγου του και δήλωσε ότι οι τελετές αυτές θα «τιμήσουν τη θυσία που έκαναν οι στρατιώτες εκείνοι».

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι αρνείται να «επιλέξει» ποιος είναι ο καλύτερος φίλος της Ουάσιγκτον: το Λονδίνο ή το Παρίσι. Όπως ακριβώς, όπως είπε, αρνείται να αποφασίσει ποια προτιμά ανάμεσα στις δύο του κόρες, τη Σάσα ή τη Μάλια.

«Έχω δύο κόρες. Και είναι και οι δύο υπέροχες και θαυμάσιες. Ποτέ δεν θα επιλέξω μεταξύ των δύο. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους εξαιρετικούς Ευρωπαίους συμμάχους μου. Όλοι τους είναι θαυμάσιοι με τον δικό τους τρόπο» εξήγησε χαμογελαστός ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η γαλλοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή», υπογράμμισε ακόμη ο Ομπάμα. «Και η συνεργασία που έχουμε σε μια σειρά θεμάτων είναι πιο βαθιά από ποτέ, πιστεύω, τα τελευταία πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια» συνέχισε ο ίδιος.

«Αυτό είναι καλό για τη Γαλλία, είναι καλό για τις ΗΠΑ, είναι καλό για ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: DPA, AFP, ANA-MPA – Photo: Pete Souza via The White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: