“Σταυρόλεξο” για τους ξένους ο Αλέξης Τσίπρας




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι αξιωματούχοι όσων εκ των χωρών έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα, παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση, όπως εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μέσα από δημοσκοπήσεις και ψιθύρους. Με την ίδια αγωνία διαβάζουν τις αναφορές από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Προκειται για αναμενόμενη αντίδραση, διότι πολλές χώρες της Ευρώπης δάνεισαν μεγάλα ποσά στη χώρα μας, τα οποία κινδυνεύουν είτε να «κουρευθούν», αν και οι αντιδράσεις είναι ισχυρότατες, είτε να χαθούν εντελώς εάν η Ελλάδα οδηγηθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε πτώχευση.

Είναι λοιπόν λογικό οι διπλωμάτες των ξένων πρεσβειών να κάνουν «ασκήσεις» επί των προβλέψεων των συνομιλητών τους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πιστεύει ότι «ο Τσίπρας είναι ασταμάτητος». Η αλήθεια είναι πως μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια απαράδεκτης λιτότητας, ο λαός είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει όσους θεωρεί υπεύθυνους. Είναι μία λογική και δικαιολογημένη αντίδραση…

Από την άλλη πλευρά, είναι «σταυρόλεξο» για τους ξένους διπλωμάτες το γεγονός ότι μετά από τέτοια καταστροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένουν «κολλημένοι» στις δημοσκοπήσεις σε χαμηλά ποσοστά. Ισχυρίζονται πως εάν στη θέση του κ. Τσίπρα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ακόμα και ο Κώστας Μητσοτάκης τα ποσοστά θα ξεπερνούσαν το 40%.

Ολες αυτές οι απορίες θα απαντηθούν το βράδυ των εθνικών βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές, εκτός εάν γίνει το θαύμα και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτοξευθούν, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι, οι οποίοι ομιλούν επίσης και για «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα.

Ενα βασικό ερώτημα είναι εάν οι δανειστές θα συνεργαστούν με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ολα θα εξαρτηθούν από την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, αν και οι θέσεις των δύο πλευρών, που εκφράστηκαν δημόσια είναι γνωστές. Με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις εκφρασμένες θέσεις τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές θα συγκρουστούν από την πρώτη μέρα.

Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να εισέλθουν καν σε συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση του Ελληνικού Προγράμματος. Οι δανειστές αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση του Προγράμματος και είμαι βέβαιος πως θα δηλώσουν και επίσημα ότι η υλοποίηση του είναι υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης, όσο η χώρα χρωστά. Μιλώντας με οικονομολόγο που δεν έχει σχέση με το Ταμείο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι δεμένη χειροπόδαρα.

Πέρα από κομματικές συμπάθειες και αντιπάθειες, όλοι μας κατά βάθος επιθυμούμε να δοθεί από τους λαούς των χωρών του νότου ένα ηχηρό μήνυμα στους αδίστακτους δανειστές. Οι Γερμανοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν «κάψει» τους πολίτες με τη λιτότητα που επέβαλαν. Κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη, φτώχηναν τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου, και δεν έθιξαν τους πλούσιους, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν ασυλία.

Ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πολύ βαρύ φορτίο εάν και όποτε εκλεγεί. Πρέπει επειγόντως να εκπονήσει πρόγραμμα, που θα είναι εφαρμόσιμο και (δυστυχώς) αποδεκτό από τους δανειστές και πρέπει να απαντήσει το μείζον ερώτημα που τίθεται: Πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση εάν οι επικεφαλής της Τρόικα κηρύξουν τη «λήξη» και αποχωρήσουν από την Ελλάδα… Οπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, ουδείς θέλει το μισητό Μνημόνιο. Αλλά την πατρίδα μας την έχουν αλυσοδέσει». Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σκεφθεί από τώρα προτάσεις εξόδου από τα δεσμά του Μνημονίου και πρέπει να συνάψει συμμαχίες στον ευρωπαϊκό και όχι μόνο χώρο. Διαφορετικά θα σκάσει στα χέρια του «ατομική» βόμβα…

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (www.epikaira.com), την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: