Σοβαρή υπόθεση οι εκλογές στο ΔΗΚΟ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα εξελίσσονται σε μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Σε άλλες εποχές θα συμφωνούσα πως πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας. Όμως, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ, με στόχο τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Στις εκλογές για την προεδρία του ΔΗΚΟ, εκτιμήθηκε πως συμμετείχαν περίπου δύο και πλέον χιλιάδες οπαδοί του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του ηττημένου Μάριου Καρογιάν. Το γεγονός αυτό, μοναδικό στα χρονικά της Κύπρου και συνάμα αντιδημοκρατικό, συντελέστηκε με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών του ΔΗΣΥ.

Η ήττα του κ. Καρογιάν, ο οποίος βασικά πλήρωσε τη νόθευση των θέσεων του ΔΗΚΟ στο εθνικό θέμα και τον τρόπο ζωής του, δεν απογοήτευσε το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρχηγού του ΔΗΣΥ. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν νέα προσπάθεια στις εκλογές για αναπληρωτή πρόεδρο, για αντιπρόεδρο, για γενικό γραμματέα, για οργανωτικό γραμματέα, για τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τους προέδρους και τα μέλη επαρχιακών επιτροπών.

Σε συνεργασία με τον κ. Καρογιάν, ο οποίος έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Αβέρωφ επιχειρούν δεύτερη άκρως αντιδημοκρατική πράξη νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ο βασικός στόχος είναι εάν κερδίσουν οι αντίπαλοι του Νικόλα Παπαδόπουλου, να του δημιουργήσουν τόσα προβλήματα ώστε να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση για να επανέλθει ο συνεργάσιμος κ. Καρογιάν.

Παραδοσιακά το ΔΗΚΟ είναι ένα κόμμα με ορθές θέσεις στο Κυπριακό. Επί προεδρίας του κ. Καρογιάν, και όταν τον παγίδευσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον οποίο πρόσφερε γην και ύδωρ, οι θέσεις άλλαξαν. Έγιναν νερωμένο κρασί. Αποκορύφωμα ήταν η υποστήριξη του παραδοσιακού εχθρού του κόμματος, του κ. Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Χωρίς να αναφέρομαι στον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΟ, και μιλώντας γενικά, έχω τονίσει πολλές φορές, ότι όταν οι άνθρωποι και ειδικά οι πολιτικοί, αλλάζουν θέσεις, ΔΕΝ βλέπουν ξαφνικά το φως! Κάτι άλλο συμβαίνει… Από την -πρo του σχεδίου Ανάν- εποχή μέχρι σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες συμπεριφορών που μας εκπλήσσουν, μας στεναχωρούν και μας πονούν. Ξαφνικά, άνθρωποι, που μας χαρακτήριζαν «ενδοτικούς» στο εθνικό θέμα επειδή δεν ήμασταν τόσο «σκληροί» όσο οι ίδιοι, βρίσκονται ξαφνικά απέναντί μας και απλά αλλάζουν τις λέξεις. Μας χαρακτηρίζουν προκλητικά «απορριπτικούς», επειδή οι ίδιοι έχουν αλλάξει.

Είναι πολλοί οι λόγοι, που εξαναγκάζουν τους πολιτικούς να μεταλλάσσονται, αλλά δεν είναι του παρόντος. Αυτό που έχει σημασία, είναι οι άνθρωποι να ΜΗΝ δίνουν το δικαίωμα για να τους εκβιάζουν. Το συμφέρον του ΔΗΚΟ και του τόπου, είναι να χάσουν οι υποψήφιοι του κ. Καρογιάν, οι οποίοι έχουν τις ίδιες θέσεις μαζί του στο εθνικό θέμα. Είναι θέσεις μεταλλαγμένες.

Μπροστά στη συνεργασία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, η οποία περιλαμβάνει και κάλυψη των σκανδάλων, το ΔΗΚΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο και δυνατό, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα, που θα απειλήσει το νησί. Μετά την ήττα του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ έπρεπε να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, και να αποσυρθεί. Οι κινήσεις του και η συνεργασία του με τους αντιπάλους του κόμματός του, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Ελπίζω ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ θα του ξαναστείλουν το μήνυμα. Να αποσυρθεί για να μην γελοιοποιηθεί…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένεται τον Μάρτιο στην Ουάσιγκτον. Αυτή τη φορά είναι προσκεκλημένος του Εβραϊκού Λόμπι. Θα λάβει μέρος στις εργασίες του και θα έχει την ευκαιρία για επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την προηγούμενη φορά, βρέθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα στην πιο δύσκολη συγκυρία, όταν η Κύπρος οδηγείτο στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Θυμάμαι ότι εξερχόμενος του ΔΝΤ έστειλε το μήνυμα ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων είναι καταστροφικό για την Κύπρο…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Είδα το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Νίκου Τορναρίτη στην εκπομπή του συναδέλφου Γιάννη Καρεκλά. Θα αποφύγω τη φράση «τρικυμία στο κρανίο». Από τη μία φοβίζει τους πολίτες για να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, όποτε αυτό γίνει, και από την άλλη μιλούσε με έκδηλο… ρομαντισμό για τα νεκροταφεία στα κατεχόμενα. Από τη μία μιλούσε ως πολίτης του κόσμου και από την άλλη απευθυνόταν στους λεγόμενους «εθνικόφρονες» του κόμματός του… Μία διχασμένη προσωπικότητα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙΙ: Τα χαιρετίσματά μου στα καλόπαιδα των μυστικών υπηρεσιών της Κύπρου… Ο εχθρός είναι απέναντί σας, στα κατεχόμενα. Δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ανόητοι…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβγαλε τη φουστανέλα, την οποία φόρεσε για έναν ολόκληρο χρόνο, διαβεβαιώνοντας τον λαό ότι: «δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η άλλη πλευρά δεν είναι η κατάληξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα». Αποδέχθηκε ήδη το αμερικανικό κείμενο, με νερωμένη την κυριαρχία, για την οποία υποτίθεται ότι πάλευε τους μήνες που προηγήθηκαν. Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει ότι διέπραξε λάθος και εμείς γνωρίζουμε πως εναπέθεσε όλες του τις ελπίδες στον κατοχικό ηγέτη. Αυτοπαγιδεύτηκε.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: