Συρρίκνωση της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα




Σε έναν από τους τομείς που δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την αγορά αυτοκινήτου, αναφέρεται ανταπόκριση της Suzanne Daley από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Hard Times Leave Some Greek Car Owners With Nothing but Rust», παραθέτοντας τις απόψεις εκπροσώπων του κλάδου και απλών πολιτών.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υψηλής φορολογίας, πολλοί πολίτες επιλέγουν να πουλήσουν τα ακριβά κυρίως αυτοκίνητά τους ή να τα ακινητοποιήσουν, παραδίδοντας τις πινακίδες. Το φαινόμενο παράδοσης των πινακίδων οξύνθηκε στα τέλη του 2013, εξαιτίας ενός νέου φόρου στα πολυτελή αυτοκίνητα. Ευρεία είναι επίσης η χρήση πλαστών πινακίδων ή η αποφυγή ασφάλισης τους, όπως κατέδειξε και η περίπτωση του πρώην Υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος επιπρόσθετα δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Πολλοί πολίτες αντιμετώπισαν θετικά την δίωξη του πρώην υπουργού, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα η αστυνομία δεν θα τολμούσε να αγγίξει αξιωματούχους παρόμοιου διαμετρήματος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι προσπαθούν να πατάξουν το φαινόμενο της κυκλοφορίας με πλαστές πινακίδες ή με ανασφάλιστα αυτοκίνητα, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων. Πέρυσι καταγράφηκαν 72.081 περιπτώσεις ανασφάλιστων αυτοκινήτων, ενώ πρόπερσι 72.930. Σύμφωνα ωστόσο με κρατική έρευνα που διέρρευσε στον Τύπο τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν τις 800.000.

Δύσκολη είναι επίσης και η μεταπώληση ενός αυτοκινήτου, καθώς ακριβά μοντέλα ξεπουλιούνται συνήθως σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα ακριβά αυτοκίνητα, των οποίων οι φόροι δύνανται να ανέλθουν ετησίως στα 7.700 δολάρια διοχετεύονται κυρίως στη Γερμανία και την Σαουδική Αραβία. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παππάς, εκπρόσωπος της εταιρείας Σαρακάκης, πριν την οικονομική κρίση πωλούνταν ετησίως 280.000 αυτοκίνητα ενώ πέρυσι ο αριθμός έπεσε στις 59.000, το 90% των οποίων έχει κόστος κάτω των 33.000 δολαρίων.

http://www.nytimes.com/2014/02/20/world/europe/some-greek-victims-of-hard-times-are-left-with-nothing-but-rust.html?hpw&rref=business&_r=1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: