Σιακαλλής: Υπάρχει ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού




Της Ζωής Λεουδάκη

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Γιώργος Σιακαλλής έδωσε διάλεξη στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Ούντρου Ουίλσον για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του Κυπριακού το 2014.

ΦτΑ: Το 2014 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων για το Κυπριακό;

Πρέσβης Σιακαλλής: Οπωσδήποτε θα είναι χρονιά εξελίξεων, ήδη έχουν παρατηρηθεί σημαντικές εξελίξεις. Μόλις έχει επιστρέψει ο διαπραγματευτής , ο πρέσβης κ.  Μαυρογιάννης από την Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής από την Αθήνα. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρώτη φορά διενεργείται τέτοια επαφή εκατέρωθεν. Ελπίζουμε να είναι η απαρχή μιας νέας λειτουργικής και πρακτικά εφαρμόσιμης σχέσης. Είναι μία διαδικασία η οποία ελπίζουμε ότι θα κυλήσει με γοργό ρυθμό.
Η βάση είναι ήδη στα χέρια μας, την ξέρετε μέσω του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο έχει συμφωνηθεί πριν δυο, τρεις εβδομάδες, σε επίπεδο Προέδρου Αναστασιάδη και Τουρκοκύπριου ηγέτη.  Ελπίζουμε ότι θα δούμε περισσότερες και πιο θετικές εξελίξεις στους επομένους μήνες.

ΦτΑ: Πολλοί στις ΗΠΑ ρωτούν σε τι διαφέρει αυτή η προσπάθεια από άλλες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες;

Πρέσβης Σιακαλλής:  Φαίνεται από τουρκικής πλευράς τουλάχιστον, όπως ξέρετε η Τουρκία κρατά το κλειδί, υπάρχει μια περισσότερη θετική διάθεση απ’ ότι προηγουμένως, εξού έγινε και αυτό το βήμα με τις ανταλλαγές των διαπραγματευτών. 

Ελπίζουμε ότι αυτό το θετικότερο κλίμα θα συνεχιστεί. Περιμένουμε βέβαια να δούμε και στην πράξη τις υποσχέσεις και να μεταφραστούν αυτές οι υποσχέσεις σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πράξεις.

Εκ των πραγμάτων η κατάσταση φαίνεται ότι είναι διαφοροποιημένη. Υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον από πλευράς Τουρκίας τώρα για λύση και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε κάπου εκμεταλλευόμενοι και αξιοποιώντας αυτό το κλίμα.

ΦτΑ: Υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση μιας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Η Κύπρος αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση καθώς επίσης και εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Τι νομίζετε;

Πρέσβης Σιακαλλής: Σίγουρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Το γεγονός ότι υπάρχει μια οικονομική κρίση αυτό σίγουρα δεν αποκλείει τις κινήσεις στο Κυπριακό, αντιθέτως νομίζω είναι σημαντικό να υπάρξει μια κινητικότητα για να δει και ο κόσμος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.  Δίνεις μια ενθάρρυνση και ένα θετικό μήνυμα στο λαό σου, ο όποιος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τουλάχιστον ξέροντας ότι και στο πολιτικό πεδίο, όπως και στο οικονομικό γίνονται προσπάθειες για βελτίωση συνέχεια.

ΦτΑ:  Πιστεύεται ότι οι δύο κοινότητες της Κύπρου είναι έτοιμες για μια λύση;

Πρέσβης Σιακαλλής: Σίγουρα, έχει τώρα 40 χρόνια που είμαστε χωρισμένοι δια της βίας. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί αυτό τον βίαιο χωρισμό, είναι έτοιμοι όλοι για να ξανάρθουνε μαζί ως ενωμένη χώρα. Γίνεται τώρα μια προσπάθεια πολύ έντονη, ο κόσμος είναι πολύ ενεργά αναμεμειγμένος. Θα δείτε στην πορεία, όταν θ’ αρχίσουν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να κινούνται, θα υπάρξει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, διότι τότε είναι που θα βγει στη φόρα και το ενεργό στοιχείο αυτής της δικοινοτικής σχέσης. Σίγουρα θα δούμε στους επόμενους μήνες αυτή τη σχέση να ενισχύεται.  Είναι πάγια επιθυμία των δύο κοινοτήτων να έρθουν μαζί.

ΦτΑ: Οι ενεργειακές προοπτικές που ανοίγονται αυτή τη στιγμή για την Κύπρο νομίζετε ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού;

Πρέσβης Σιακαλλής:  Σίγουρα ο παράγοντας ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην όλη προσπάθεια.  Αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική προσπάθεια εξαρτάται από το θέμα των υδρογονανθράκων, αντιθέτως έχει τη δική της κινητικότητα και αυτή η κινητικότητα είναι που θα βοηθήσει στην επίτευξη της τελικής λύσης,. Ο παράγοντας υδρογονάνθρακες σίγουρα έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει αλλά δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας.  Ο ρόλος της ενέργεια ενισχύει την όλη προσπάθεια και δίνει και θάρρος στο ταλαιπωρημένο κυπριακό λαό ότι υπάρχει φως (στο τέλος) του τούνελ στο θέμα της οικονομική κρίσης.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : http://gr.voanews.com/content/turkey-cyrpus-chacallis/1861797.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: