Σφοδρή κριτική από την Ευρωβουλή για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων




Δριμύτατη επίθεση στην Τρόικα, αλλά και την πολιτική ιεραρχία της, δηλαδή την Κομισιόν και το ΔΝΤ, εξαπέλυσε σήμερα ο εισηγητής της έκθεσης της Ευρωβουλής για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, Αλεχάνδρο Τσέρκας.

Η πρωτοφανής σε σφοδρότητα επίθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή έγινε με αφορμή τη χθεσινή υιοθέτηση της έκθεσης και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ενώ η οριστική έγκριση θα γίνει τον επόμενο μήνα από την ολομέλεια ου σώματος.

Στο στόχαστρο του κ. Τσέρκαν βρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Όλι Ρεν, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Στον κ. Ρεν προσάπτει ότι επέβαλε μια σφοδρότατη λιτότητα με στόχο την ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ στο ΔΝΤ χρεώνει τη διάλυση του κοινωνικού ιστού μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Και οι δύο πλευρές έκαναν μνημειώδη λάθη, είπε, γιατί επέβαλαν τα μέτρα χωρίς καμία διαβούλευση με τις κυβερνήσεις και κυρίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Χαρακτήρισε μάλιστα την Κομισιόν και το ΔΝΤ «δικέφαλο τέρας».

«Ηρθαν και άλλαξαν τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, αυτή δεν είναι δουλειά χειρουργού, γιατί ο χειρουργός γνωρίζει από ανατομία και ξέρει να διορθώσει, αυτή ήταν δουλειά χασάπηδων γιατί βάρεσαν στο ψαχνό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέρκας. Πρόσθεσε ότι η Τρόικα σε πολλές περιπτώσεις αγνόησε συντάγματα, ενώ δεν άφησε κανένα περιθώριο στις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους ευάλωτους με αποτέλεσμα οι φτωχοί να αυξηθούν κατακόρυφα, και οι φτωχοί πριν την κρίση να γίνουν φτωχότεροι.

Ο εισηγητής στο σχέδιο της έκθεσης αναφέρει οι περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις που επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων παραβιάζουν τη Συνθήκη της ΕΕ όσο και τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

Διαπιστώνει ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (η ΕΚΤ, η Επιτροπή και το Εurogroup) είναι πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, και, συνεπώς, για τις κοινωνικές τους συνέπειες». Παράλληλα, εκφράζει τη λύπη της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι βρέθηκε στο περιθώριο σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος.

Οπως τονίζει, την τελευταία τετραετία οι απώλειες θέσεων εργασίας ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια στις τέσσερις χώρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Μεταξύ 2008 και 2012 η ανισότητα όσον αφορά την κατανομή του εισοδήματος αυξήθηκε στις τέσσερις χώρες και ότι οι περικοπές των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας που προέκυψαν από τα μέτρα λιτότητας, καθώς και οι μειώσεις στους μισθούς λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυξάνουν τα επίπεδα της φτώχειας ακόμη και μεταξύ των εργαζόμενων.

Η Ευρωβουλή αναμένεται να υιοθετήσει μαζί με την έκθεση σειρά συστάσεων, που θα απευθύνονται κυρίως στην Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: