Σαρώνει η διαφθορά στην Ευρώπη




Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να ενδυναμώσουν τους ελέγχους κατά της υψηλού επιπέδου διαφθοράς, διότι οι υφιστάμενες πολιτικές απέτυχαν να αποτρέψουν κερδοσκοπίες πολιτικών, κυβερνητικών αξιωματούχων και εταιρειών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Matthew Dalton στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Report: European Nations Need to Boost Corruption Controls».

Και ενώ η διαφθορά χαμηλού επιπέδου αποτελεί φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε λίγα μόνο ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, οι έλεγχοι που αποτρέπουν τις συναλλαγές διαφθοράς μεταξύ επιχειρηματιών, κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών απουσιάζουν σε πολλά κ-μ της ΕΕ.

Όπως δε επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Carl Dolan, δ/ντής του γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων της Διεθνούς Διαφάνειας, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού στο Βερολίνο που παρακολουθεί και δημοσιοποιεί περιπτώσεις εταιρικής και πολιτικής διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο «το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι τα λαδώματα ή τα φακελάκια, αλλά η αποτυχία των πολιτικών να ελέγξουν συγκρούσεις συμφερόντων και περιπτώσεις νεποτισμού».

Ειδικότερα, σε σχέση με την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι «η πρόσφατη μεταρρύθμιση της στρατηγικής της χώρας ενάντια στη διαφθορά προχωρά», αλλά το «πλαίσιο παραμένει περίπλοκο και δεν έχουν φανεί βιώσιμα αποτελέσματα». Οι τομείς της χωροταξίας, των κατασκευών και της ιατρικής περίθαλψης προβάλλονται στην έκθεση ως οι πλέον ευάλωτοι στο φαινόμενο της διαφθοράς μεταξύ των 28 κ-μ, ενώ το εν λόγω πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, απ’ ότι σε επίπεδο κρατικής διακυβέρνησης. 

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιοποιήθηκε χθες, τα ¾ των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους, φθάνοντας το ποσοστό του 90% στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Κροατία. Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, λιγότερο από το ¼ των ερωτηθέντων Ευρωπαίων δήλωσαν ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητά τους και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα του 2011, όπως επίσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304851104579360833805366584?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ο David Jolly σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Study Details Graft in European Union» (σελ. Β2), όπου προβάλλονται μεταξύ άλλων δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου για εσωτερικές υποθέσεις Cecilia Malmstrom, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Επιτροπής, ότι «η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και τον κανόνα δικαίου, πλήττει την ευρωπαϊκή οικονομία και στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά εισοδήματα».

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι «βάσει ορισμένων ενδείξεων, η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει τις πρακτικές διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο, αλλά η Επιτροπή δεν διαθέτει επαρκή ιστορικά δεδομένα προς επιβεβαίωση».

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρ. Επιτροπής σε συγκεκριμένες εταιρείες, το 75% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στις χώρες τους, με χείριστο το φαινόμενο της διαφθοράς στην κατασκευαστική βιομηχανία, όπου 4 στις 5 εταιρείες δήλωσαν ότι πλήττονται από αυτό, συμπεριλαμβανομένου περίπου το 100% των κατασκευαστικών εταιρειών σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

http://www.nytimes.com/2014/02/04/business/international/European-Union-Report-on-Cost-of-Corruption.html?hpw&rref=business

Ένας στους 12 Ευρωπαίους είχε βιώσει ή είχε αντιληφθεί κρούσματα διαφθοράς, το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση κατά της διαφθοράς που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία υποστηρίζει ότι το κόστος της διαφθοράς στην ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται ετησίως στα 120 δις ευρώ (CNBC, «Corruption costs EU economy $162 billion a year», Arjun Kharpal).

Η πρώτη σχετική έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει τις ανησυχίες των πολιτών και των επιχειρήσεων για τη διαφθορά στα 28 κ-μ. Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη στις χώρες τους, ενώ το 56% πιστεύει ότι το ποσοστό της διαφθοράς έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Η αντίληψη για τη διαφθορά διαφέρει από χώρα σε χώρα, με τους πολίτες της Ελλάδας, της Ρουμανίας και την Ιταλίας να την θεωρούν ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες τους.

http://www.cnbc.com/101384261

Σε ανάλογη ανταπόκριση από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greeks United on View Their Country Is Corrupt, EU Survey Shows» η Eleni Chrepa επισημαίνει ότι το 99% των Ελλήνων θεωρεί τη διαφθορά ιδιαιτέρως διαδομένη στη χώρα, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 66% επίσης των Ελλήνων δήλωσε ότι η διαφθορά θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε σχέση με το 43% μεσοσταθμικά στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ το 15% σημείωσε ότι υποχρεώθηκε σε δωροδοκία από κρατικό υπάλληλο, «το λιγότερο μια φορά».

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εστίες διαφθοράς, ενώ όπως επισημαίνεται «ένας περισσότερο ενδελεχής έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων, του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και η επανεξέταση του θέματος της ασυλίας θα συνέβαλλε στην βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα».

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-03/greeks-united-on-view-their-country-is-corrupt-eu-survey-shows.html

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: