Ρεπορτάζ του CNN για τον Αστέρα




Ρεπορτάζ (διάρκειας 3:37΄) του John Defterios από την Αθήνα με θέμα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, με επίκεντρο την έκταση «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης» προβάλλει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN στην ηλεκτρονική του σελίδα με τίτλο «Recreating the French Riviera in Greece».

Για την ιστορία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής έκτασης μίλησε καταρχήν ο κ. Πολυχρόνης Γριβέας, δ/νων σύμβουλος της ‘Astir Palace Resort”, ο οποίος τόνισε ότι το μέρος αποτελεί σύμβολο επί έξι περίπου δεκαετίες για την Ελλάδα, με επισκέψεις διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Άντονι Κουίν.

Όπως ήταν φυσικό, αναφέρεται, η είδηση για την πώληση του «Αστέρα», συνολικής έκτασης 306.000 τ.μ., που περιλαμβάνει 2 ξενοδοχεία και 61 μπανγκαλόου, προσέλκυσε πολλούς υποψηφίους (15 συνολικά προσφορές απ’ όλο τον κόσμο), ενώ προς 40ετή ενοικίαση προσφέρεται και η μαρίνα του Αστέρα.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι η αραβο-τουρκικών συμφερόντων AGC Equity Partners, που προσφέρει $660 εκατομμύρια, ποσό συγκριτικά χαμηλό εάν σκεφτεί κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη συγκέντρωση ποσού  ύψους $13 δις έως τα τέλη του 2016 από το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, στο ρεπορτάζ ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο ‘Αστήρ Παλλάς, αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, μεταξύ άλλων  εισάγοντας μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, σύντομη αναφορά έγινε στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ως προς την αξιοποίηση της οποίας διίστανται οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και ορισμένων διεθνών εμπειρογνώμων όπως του κ. Σπύρου Πολλάλη (πρώην προέδρου της Ελληνικό Α.Ε. και καθηγητή αρχιτεκτονικής του Harvard University).

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολλάλης έχει ταχθεί επίσημα υπέρ της κατάτμησης της έκτασης 5.500 στρεμμάτων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου και υπέρ της τμηματικής αξιοποίησης της περιοχής, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική ύφεση και υψηλή ανεργία στη χώρα, στοχεύει στην πώληση του συνόλου της έκτασης σε ιδιώτη.

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/business/2014/02/11/spc-one-square-meter-astir-palace-athens.cnn.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: