Προειδοποιεί Λευκός Οίκος, φόβοι για αιματοκύλισμα στην Ουκρανία




Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον Πρόεδρο της Ουκρανίας ότι η προσφυγή στη βία “δεν θα επιλύσει την κρίση” στη χώρα του και ζήτησε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να θέσει ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι βιαιότητες στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας προκάλεσαν σοκ. Πρέπει, είπε, να τεθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις και να αρχίσει ξανά ο διάλογος με την αντιπολίτευση.

Η κ. Λόρα Λούκας Μάγκνουσον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καταδικάζουν τις βιαιότητες στους δρόμους της πρωτεύουσας και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές”. Με τον τρόπο αυτό δεν θα τερματιστεί η κρίση, είπε η εκπρόσωπος, και πρέπει να πούμε ότι προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε σύνεση και από τους διαδηλωτές. Δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό “δεν θα τερματιστεί η κρίση”.

Στη γραπτή δήλωση της αναφέρει όττι «για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ώστε να επέλθει ηρεμία στην κατάσταση και να τεθεί τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας». Εκ μέρους του Λευκού Οίκου η εκπρόσωπος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει διάλογο με την ηγεσία της αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί τάχιστα συμφωνία για το μέλλον της χώρας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές και έχουν αρχίσει μια μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυσή τους, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μετέφεραν κοντά στην πλατεία τρία τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες νερού, τα οποία και άρχισαν να χρησιμοποιούν πριν από λίγο, ενώ διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν περικυκλώσει, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.

Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο. “Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα”, ανέφερε το πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν “οι πιο σκληρές” ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες. “Η γενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή των πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνων που πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνων που τις καθοδήγησαν” ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης “να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει”.

ΠΗΓΗ: Γαλλικό Πρακτορείο AFP, REUTERS, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: