Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε κατηγορηματικά τις αιχμές, που άφησε εναντίον του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, περί αλλαγής στάσης του στο Κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι του προκαλεί έκπληξη «η ξαφνική μεταστροφή του κ. Χρυσοστόμου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να σχετίζεται με την άδεια που παραχωρήθηκε για το ηλιοθερμικό πάρκο, το οποίο θα γίνει σε γη της Εκκλησίας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ:

«Δεν θα πουλούσα το εθνικό θέμα για πέντε παλιοπαράδες». Εξήγησε ότι το ηλιοθερμικό πάρκο θα το κάνουν άλλοι και πως η Εκκλησία θα παίρνει το ενοίκιο για τη γη. «Αν δεν δώσουμε στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις συνομιλίες, μπορεί να παρεκκλίνουν και να καταλήξουμε σε συνομοσπονδία και όχι με μια ορθή ομοσπονδία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έγραψε:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, έκανε λόγο για εκπληκτική μεταστροφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος εξέφρασε στήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών, με βάση το κοινό ανακοινωθέν. Άμεση ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. κυπριανού ανέφερε ότι η στάση του Μακαριοτάτου δείχνει υποκρισία, ενώ ταυτόχρονα εγείρει και διάφορα ερωτηματικά. Μέχρι χθες, είπε ο κ. Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος έλεγε άλλα, σήμερα λέει άλλα, ενώ ξαφνικά γίνεται και η ανακοίνωση για το ηλιοθερμικό πάρκο. Είναι να διερωτάται κανείς, πρόσθεσε, αν είναι με αυτό τον τρόπο που διαμορφώνονται οι πολιτικές θέσεις του προκαθήμενου της Εκκλησίας. Ο κ. Κυπριανού, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την μεταστροφή του Αρχιεπισκόπου και ευχήθηκε να είναι μόνιμη.

Άμεση απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε τις επικρίσεις για μεταστροφή από τις θέσεις του στο Κυπριακό. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και συμβουλεύτηκε συνταγματολόγους και διεθνολόγους. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να είναι ισχυρός στις συνομιλίες. Εάν, είπε, πάει ανίσχυρος στις συνομιλίες, η ζημιά στο εθνικό θέμα θα είναι δεδομένη.

Ο Μακαριότατος ανέφερε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία δύο κρατών και η συνομοσπονδία. Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ε/κ πλευρά έχει κάνει υποχωρήσεις και εμμένει στη σωστή ομοσπονδία. Αυτό, είπε, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ανέφερε ακόμη ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών δίνεται η ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους να λογικευτούν. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, θα διακόψουμε τις συνομιλίες.

Σχολιάζοντας τα ερωτηματικά που έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου σε εκκλησιαστική γη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσοστομος τόνισε ότι ο κ. Κυπριανού αδικεί την Εκκλησία. Μας αδικεί κατάφορα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αν νομίζει ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό θέμα για πέντε παλιοπαράδες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριότατος. Δεν ξέρω αν εκείνος θα το έκανε, είπε, αλλά εμείς δεν το κάνουμε.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com, ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: