Ομπάμα, Πούτιν, Μέρκελ …ψάχνουν πολιτική λύση




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκριναν σήμερα πως είναι απαραίτητο «να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Η καγκελάριος και οι πρόεδροι συμφώνησαν και δήλωσαν ότι πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με τον Πούτιν και τον Ομπάμα.

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με την Άγγελα Μέρκελ εξέδωσε και ο Λευκός Οίκος: Αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμο οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή στις επόμενες ημέρες (. . .) για να υποστηρίξουμε το τέλος της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας προς το συμφέρον των πολιτών της Ουκρανίας».

Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα, ενώ όλοι τους εξέφρασαν τη «μέγιστη ανησυχία» τους για τη φονική βία στην Ουκρανία, τόνισε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι έχει κρίσιμη σημασία να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία, την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα με στόχο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να καταπνιγούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις» ανέφερε το Κρεμλίνο στο δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Εξάλλου, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ήταν η τελευταία από μια σειρά τηλεφωνικών επαφών που έχει ο Μπάιντεν με τον Γιανουκόβιτς από τη στιγμή που ξέσπασαν οι φονικές συγκρούσεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη συζήτηση που είχαν οι δύο άντρες στη νέα  τηλεφωνική τους επικοινωνία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, Γαλλικό Πρακτορείο – AFP, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: