Ο Στουρνάρας ζητά το βρετανικό μοντέλο για τους λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία




Υπέρ του βρετανικού μοντέλου, της συμφωνίας δηλαδή που είχε υπογραφεί το 2011 μεταξύ της Βρετανίας και της Ελβετίας για την φορολόγηση των αδήλωτων τραπεζικών λογαριασμών, τάχθηκε χθες ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με την Ελβετίδα ομόλογό του, Eveline Widmer-Schlumpf, στην Αθήνα.

Αυτό επισημαίνεται σε ανταπόκριση των Christos Ziotis και Marcus Bensasson στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Targeting Tax Dodgers Seeks U.K. Model From Swiss».

«Επαναλάβαμε ότι επιθυμούμε το βρετανικό μοντέλο» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «θέλουμε να συμμετάσχουν στο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής όλοι οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν χρήματα στην Ελβετία».

Όπως επεσήμανε η Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, σημειώνοντας ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ελβετικό Δίκαιο. Το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν σε τεχνικό επίπεδο.

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-04/greece-seeks-deal-on-swiss-secret-funds-as-tax-dodgers-targeted.html

Η Ελβετία συμφώνησε στην ανταλλαγή πληροφοριών για τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες, αλλά αρνήθηκε να αποζημιώσει την Ελλάδα για την απώλεια φορολογικών εσόδων από παλαιότερους μη δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναφέρει η Nefeli Agkyridou σε ανάλογο άρθρο της στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Greece faces stalemate on deal on secret Swiss accounts».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με το πρόβλημα των μη φορολογημένων χρημάτων που διατηρούν Έλληνες σε μυστικούς λογαριασμούς της Ελβετίας, διατηρήθηκε ακόμη και μετά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και της Ελβετίδας ΥΠΟΙΚ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την επιβολή φόρων στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες όπως και την προκαταβολή μέρους αυτών των φόρων από την ελβετική κυβέρνηση. Επιθυμεί επίσης την καταβολή αποζημίωσης από την Ελβετία για την απώλεια φόρων, κατά το παρελθόν.

Η Widmer-Schlumpf δήλωσε ότι το αίτημα της Ελλάδας για την καταβολή φόρων από παλαιότερες καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες είναι παρωχημένο, παρά την σύναψη ανάλογης συμφωνίας με την Βρετανία.

«Πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση» δήλωσε η Widmer-Schlumpf, ενώ ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι «επιθυμούμε να έχουμε ένα μοντέλο ανάλογο με το βρετανικό».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και τις Ελβετίας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και η Ελβετία για την αλλαγή της εικόνας της ως φορολογικού παραδείσου.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν προς το CNBC πριν από τη συνάντηση ότι «οι κύριοι άξονες των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια προκαταβολή επί μελλοντικών φορολογικών εσόδων από τους τόκους που θα επιβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και μια αναδρομική αποζημίωση για τους φόρους που δεν εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση κατά το παρελθόν».

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ η προτεινόμενη από την Ελλάδα συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει φορολογικά έσοδα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία τέσσερα έως έξι δις ευρώ.

http://www.cnbc.com/id/101387931

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: