Ο Αναστασιάδης δέχθηκε παιδιά από την ομογένεια των ΗΠΑ




Η προσπάθεια μας είναι, και με τη βοήθεια σημαντικών φίλων μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, να επιτύχουμε έτσι ώστε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να μας οδηγήσει με προοπτική σε μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε παιδιά του ομογενειακού Συνδέσμου Παγκύπριος-Ελευθερία από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο, όπως είπε «εκφράζει το σύμβολο της λαϊκής εξουσίας από τη μια, αλλά την ίδια ώρα συμβολίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποστολή σας είναι εκπαιδευτική για να γνωρίσετε από κοντά μια χώρα που αντιμετωπίζει για 40 χρόνια τα προβλήματα από την τουρκική εισβολή. Αγωνιζόμαστε για να δούμε την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, να επανενώσουμε τη χώρα μας και καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες, σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε οι κάτοικοι αυτής της χώρας, οποιασδήποτε καταγωγής, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να ξαναζήσουν μαζί», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «βασικές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι η εφαρμογή των βασικών αρχών της ΕΕ, του Χάρτη του ΟΗΕ, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, ώστε να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε ειρηνικά αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε διαιρεμένοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύσουμε την ύπαρξη του Ελληνισμού σε αυτή τη χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να νομίζουμε ότι μπορεί να επιβιώσουμε είτε εμείς είτε οι Τουρκοκύπριοι χωρισμένοι.

Η προσπάθεια είναι, χαίρομαι να πω με τη βοήθεια σημαντικών φίλων μεταξύ των οποίων και η Αμερική, να επιτύχουμε έτσι ώστε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να μας οδηγήσει με προοπτική σε μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και μνημεία που αναφέρονται στους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου και οπωσδήποτε αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά και είναι αυτά που πρέπει να καθοδηγούν το μυαλό, τις σκέψεις, τις προθέσεις, διότι ας μην ξεχνούμε ότι, ναι, η Κύπρος αποτελείται από δύο κοινότητες, η μια η ελληνοκυπριακή που είναι η πλειοψηφούσα, η άλλη η τουρκοκυπριακή. Εμείς σεβόμαστε την ταυτότητα των συμπατριωτών μας, αλλά την ίδια ώρα θέλουμε να σέβονται και τη δική μας εθνική καταγωγή. Και το κράτος που προσπαθούμε να κτίσουμε είναι για την ειρηνική συνύπαρξη, ανεξάρτητα της εθνικής καταγωγής του καθενός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των παιδικών ομάδων του Συνδέσμου Παγκύπριου-Ελευθερία κ. Νίκος Τζιάζας είπε ότι η παροικία στις ΗΠΑ αγωνίζεται για τα δίκαια της Κύπρου και για την απελευθέρωση του νησιού.

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ελπίζω να το κατορθώσουμε αυτό και με τους δικούς σας αγώνες – και θέλω να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο για το έργο που επιτελεί – αλλά και με τις δικές μας σώφρονες ενέργειες».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: