Ο Ερντογάν τίναξε στον αέρα την προσέγγιση με το Ισραήλ – Εθεσε όρους για τον αποκλεισμό της Γάζας




Έκπληξη της τελευταίας στιγμής με διαφορετικές δυνητικές ερμηνείες, εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής λογικής, ανέκυψε στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, αφού παρά τη γενική αίσθηση ως αποτέλεσμα εκατέρωθεν δηλώσεων αισιοδοξίας, έρχεται ο ίδιος ο Ερντογάν και θυμίζει τον «παλιό-καλό» εαυτό του, ακυρώνοντας τα πάντα…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.defence-point.gr, αυτή τη φορά, με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, αυτός που φαίνεται εκτεθειμένος είναι ο πολυπράγμων υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού μόλις μια-δυο μέρες πριν δήλωνε ότι Ισραήλ και Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην εξομάλυνση των σχέσεών τους, μετά το τραγικό περιστατικό με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι. Ερωτώμενος για τις πληροφορίες περί επίτευξης σημαντική προόδου στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά, απάντησε, ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Προέβη μάλιστα στη συγκεκριμένη αναφορά για «γραπτό πρωτόκολλο» το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν… στην Υψηλή Πύλη οι Ισραηλινοί με το οποίο θα δεσμεύονται για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, το οποίο χαρακτήρισε ως προϋπόθεση υπογραφής συμφωνίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Για το ίδιο θέμα ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για «χαλάρωση» με την Τουρκία να οργανωνει μαζική αποστολή βοήθειας στη Γάζα. Η διαφορά στη ρητορική πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών είναι σημαντική, το αν σημαίνει οτιδήποτε θα το αντιληφθούμε το ερχόμενο διάστημα.

Αυτό το τελευταίο είναι και θέμα υποκειμενικό του πως «ζυγίζει» κανείς τα συμφέροντά του και κατά πόσον διατεθειμένος είναι κανείς να ανεχτεί βαρύτατες και συνεχόμενες προσβολές εγείροντας συνεχώς, με κάθε ευκαιρία, ζητήματα τα οποία δίνουν την αίσθηση της πλήρους υποταγής της μιας πλευράς στην άλλη.

Η Ισραηλινή προφορά αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαραμαρά έχει ανέλθει από ισραηλινής πλευράς στα 20 εκατομμύρια δολάρια με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να έχει δώσει ένα επιπλέον μικρό περιθώριο ευελιξίας ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων στη διαπραγματευτική του ομάδα.

Αναμένονται οι απαντήσεις της ισραηλινής πλευράς, τμήμα των οποίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμα και οι αεροναυτικές ασκήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: