Ο εγκέλαδος κτύπησε ξανά την Κεφαλλονιά




Ρεπορτάζ ΑΠΕ

Μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ υπολογίστηκε από το γεωδυναμικό ινστιτούτο ο νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά που σημειώθηκε στις 5: 08 τα ξημερώματα της Δευτέρας από τον ίδιο εστιακό χώρο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

“Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο” δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ. Μακρόπουλος.

Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα  αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα. Στις 5 και 16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στην Κεφαλονιά χαρακτήρισε ισχυρότατη τη νέα σεισμική δόνηση.

Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

 

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία  του ιδίου ρήγματος  της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας

 

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην Δυτική Ελλάδα ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 5.00 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν είχαν αναφερθεί μέχρι και τις 5.30 τυχόν ζημιές από τον σεισμό.  

Ο σεισμός των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ισχυρότερος και από τον κύριο σεισμό (5,8 βαθμών), της περασμένης Κυριακής, όταν και άρχισε η σεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικοινώνησε με την αστυνομία αλλά και με την Πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού και μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, ωστόσο όπως μας μετέφεραν οι αρχές της Κεφαλονιάς, ότι η ένταση του σεισμού σε σχέση με την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα κτίρια, σίγουρα θα προκάλεσαν ζημιές οι οποίες πιθανώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ANA-MPA – Photo: www.inkefalonia.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: