Ο Μπάιντεν δεν μπόρεσε να πείσει τον Γιανουκόβιτς – Κόλαση στο Κίεβο




Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών φαίνεται ότι αυξάνεται, σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε προς τον Γιανουκόβιτς «την σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου». Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν «κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση ». Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση ) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας « δεν θα λύσει αυτή την κρίση».

Στο μεταξύ: Τις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο που έχουν κοστίσει τη ζωή, επισήμως, σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους- για 22 νεκρούς μιλά ουκρανική εφημερίδα Κίεβ Ποστ -έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης.

Ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να “μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους”. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους “δρόμους” και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (…) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

.«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ…

Από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, έως τη Βαρσοβία, οι επικεφαλής της διπλωματίας καταδίκασαν την Τρίτη την επιστροφή της βίας στο Κίεβο, με το Βερολίνο να ανακινεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία. η οποία κατά πολλούς είναι στο χείλος του «εμφυλίου πολέμου».

Την ώρα που οι συνεχιζόμενες βίαιες ασυγκρούσεις μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 18 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση, κυρίως , έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση », είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας «την έντονη ανησυχία» του και υπενθυμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου διαλόγου» με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας ( Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Αλεξέι Πούσκοφ, η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του « εμφυλίου πολέμου » και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι υπεύθυνη γι αυτό. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία κινείται στο “πορτοκαλί” σενάριο της κατάληψης της εξουσίας μέσα από το χάος και την αυθαιρεσία », είπε, αναφερόμενος στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης. «Νομίζω ότι είναι η Δύση και οι πολιτικοί της που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στις ουκρανικές αρχές να μην αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και να αφήσουν τις ριζοσπαστικές ακραίες οργανώσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου» ανέφερε ο Πούτσκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, απείλησε την Ουκρανία με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία ( … ) θα πρέπει να αναμένει ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς κατήγγειλε την «αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο», καλώντας όλες τις πλευρές «να ( …) επαναλάβουν αμέσως την πορεία του διαλόγου». Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία». Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για την «κλιμάκωση της βίας», καλώντας τους «πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προτείνει και πάλι βοήθεια της Βαρσοβίας για έξοδο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία απειλείται με «εμφύλιο πόλεμο σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα», με συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Λευκός Οίκος, REUTERS, Γαλλικό Πρακτορείο-AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: