Ναι στη δόση, όχι στα μέτρα λιτότητας…




H Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την τρόϊκα των διεθνών επιθεωρητών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε συμφωνία που θα αποδεσμεύσει μια νέα δανειακή δόση, αλλά χωρίς να υποστεί η χώρα περαιτέρω μέτρα λιτότητας ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν αυτήν την άνοιξη, επισημαίνει η Nektaria Stamouli σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece to Resume Talks With Bailout Inspectors on Monday».

Οι συνομιλίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθούν εν μέσω ενδείξεων ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τους στόχους της τρόϊκας περί δημοσιονομικών και προϋπολογισμού, ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και περιορίζοντας την ανάγκη για νέα μέτρα λιτότητας στο μέλλον, τονίζεται.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι οι επιθεωρητές θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη για περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε βήματα για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και άλλων περιορισμών που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δ/φους, μετά την ενημέρωση του Έλληνα Π/Θ Α. Σαμαρά για το καθεστώς των συνομιλιών, «εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να είμαστε έτοιμοι. Εξακολουθούμε να έχουμε μια σειρά ανοικτών ζητημάτων, αλλά πιστεύω ότι έως το επόμενο Eurogroup θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού προειδοποιεί ότι οι αντιδημοφιλείς περικοπές θα απειλήσουν την ισχνή πλειοψηφία της εντός του Κοινοβουλίου. Οι διπλές εκλογές – τοπικές και ευρωεκλογές- που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάϊο με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αναμένεται να λάβει προβάδισμα, αναζωπύρωσαν τους φόβους για πολιτική αστάθεια που θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304834704579401191566936588

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: