Μητσοτάκης για αλλαγές στο δημόσιο τομέα




Η Ελλάδα εκπλήρωσε το στόχο της για μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα δύο χρόνια πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν θα δεχτεί περαιτέρω αιτήματα από τους διεθνείς πιστωτές ης για μαζικές απολύσεις.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανταπόκριση από την Αθήνα των Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Minister Tries to Take On Bureaucracy».

Ωστόσο, στη συνέντευξή του στη WSJ, ο κ. Μητσοτάκης, «ο οποίος κατέχει μεταπτυχιακό από το Harvard και είναι επιφορτισμένος με τη μεταρρύθμιση μιας βαθιάς δυσλειτουργικής κρατικής γραφειοκρατίας», δήλωσε ότι το δύσκολο μέρος για την Ελλάδα τώρα ξεκινά, διότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ανελαστική κουλτούρα του δημοσίου τομέα, ο οποίος διέπεται από επουσιώδεις κανονισμούς και γραφειοκρατία. «Το ζήτημα του μεγέθους του δημόσιου τομέα αντιμετωπίστηκε, αυτό που εκκρεμεί είναι η ποιότητα του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διορίστηκε Υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης πριν από επτά μήνες.

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα είναι ένα από τα ακανθώδη θέματα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς μεταξύ των αιτημάτων τους ήταν η μείωση του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000 έως τα τέλη του 2015 και η απόλυση ή η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014.

Έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2013, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα απασχολούσε μόλις 636.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υφιστάμενος μια μείωση άνω των 200.000 ατόμων από την έναρξη της κρίσης το 2010, ενώ το σχέδιο για την απόλυση ή μεταφορά περίπου άλλων 20.000 ατόμων, έχει ήδη δρομολογηθεί, παρά τις εκκρεμούσες αγωγές  των εργατικών σωματείων.

Οι σχολικοί φύλακες και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας – που ήταν οι πρώτοι που στοχοποιήθηκαν για απολύσεις ή μετακινήσεις – εντατικοποίησαν πρόσφατα – σχεδόν σε καθημερινή βάση – τις διαμαρτυρίες τους έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ενόψει της νέας επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόϊκας στην Αθήνα τις ερχόμενες εβδομάδες προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος της χώρας με προοπτική ένα νέο δάνειο, η Ελλάδα στηρίζεται σε θετικά στοιχεία, όπως η επίτευξη πέρυσι του πρώτου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της κατά την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, οικονομικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας θα καταδείξουν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι σε ποσοστό μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο 4%.

Τα σχέδια του κ.  Μητσοτάκη έγιναν αποδεκτά με θετικό τρόπο από την τρόϊκα, γεγονός που είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κυβέρνηση. Η επόμενη πρόκληση για τον Έλληνα Υπουργό είναι να τροποποιήσει μια αναχρονιστική και αναποτελεσματική γραφειοκρατία.

Αυτήν την εβδομάδα, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότεινε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθορίζοντας ποσόστωση για τους υπαλλήλους που θα κρίνονται ανεπαρκείς στα καθήκοντά τους, μια ριζική αλλαγή σ΄ ένα σύστημα όπου κατά το παρελθόν κανείς υπάλληλος δεν απολύετο ή δεν αντιμετώπιζε  πειθαρχικές ποινές.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επίσης προβλέπει την παύση 23 δημοσίων φορέων, όπως του Οργανισμού για τη Λίμνη Κωπαϊδας, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες και σήμερα δεν έχει πλέον αντικείμενο λειτουργίας. Εξάλλου, τονίζουν οι ανταποκριτές, ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει ακόμη μακρύτερα: αυτήν την εβδομάδα κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μια πρόβλεψη του Συντάγματος που χρονολογείται από το 1911 και η αλλαγή της θεωρείται ταμπού. 

Ενόψει των δημοτικών εκλογών και των εκλογών στο Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την άνοιξη, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι δημοφιλής ακόμη και εντός του κόμματός του, ο ίδιος ωστόσο επιμένει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί. «Το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για αλλαγή τέτοιας εμβέλειας. Ωστόσο, σπάζουμε το νόμο της σιωπής», κατέληξε ο Υπουργός στη WSJ.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303704304579380883696914574?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303704304579380883696914574.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: