Μία υποψηφιότητα για την αξιοποίηση του Ελληνικού




Tην ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ότι έλαβε μόνο μια προσφορά για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, συγκεκριμένα από την Lamda Development του Σπύρου Λάτση, «γεγονός που εγείρει νέες αμφιβολίες για την πορεία υλοποίησης του ήδη καθυστερημένου σχεδίου», προβάλλει ανταπόκριση των Alkman Granitsas και Nektaria Stamouli.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Athens Old-Airport Redevelopment Project Gets Just One Bidder».

Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων, η ισραηλινών συμφερόντων Elbit Cochin ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό, καταγγέλλοντας τo ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν ακολούθησε διαφανείς διαδικασίες και τονίζοντας ότι θα κινηθεί νομικώς κατά του Ταμείου. Το πρόβλημα αυτό με την Elbit Cochin ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις και να αποτελέσει ένα νέο πλήγμα στο δοκιμαζόμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα. Το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να είναι διάρκειας 10 ετών και να αποφέρει τουλάχιστον €5 δις μέσω επενδύσεων, γεγονός που θα μεταφραστεί στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140227-713091.html?KEYWORDS=Greece

Vladislav Inozemtsev: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η INDEPENDENT δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην Συμβούλου του Dmitry Medvedev, Vladislav Inozemtsev για το πως η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και να αποκαταστήσει την επιρροή της (“How the EU could Wake up from its Economic Coma and Restore Europes Influence in the World”).

Oι παραδοσιακές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι χώρες της Δύσης (περικοπές δαπανών, αναδιάρθρωση χρεών), καταλήγουν σε μείωση των δαπανών, οικονομική βραδύτητα, ανεργία και αποπληθωρισμό. Ο Inozemtsev προτείνει εναλλακτικές μεθόδους και συγκεκριμένα την εξαγορά των περισσότερων από τις εγγυήσεις που ωριμάζουν κατά τα επόμενα 5 με 7 χρόνια από την ΕΚΤ, με μικρά ασφάλιστρα επί της τρέχουσας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει δημόσιους δανεισμός από τις κυβερνήσεις έως το 2020. Θα υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία κοινού ΥΠΟΙΚ και νέων χρηματοπιστωτικών κριτηρίων σταθερότητας.

Η αγορά €4.2-4.5 τρις θα αύξανε την προμήθεια χρήματος και θα έφερνε δωρεάν ρευστότητα στις τράπεζες, με αποτέλεσμα τον αυξημένο δανεισμό στις επιχειρήσεις, την αύξηση του πληθωρισμού, υψηλότερες αξίες για σταθερά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές) και μακροπρόθεσμα σταθερά χαμηλά επιτόκια εξαιτίας της υπερ-προσφοράς δανείων. Εξαιτίας του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών καταθέσεων και συντάξεων θα μεταφερόταν από το σταθερό εισόδημα στις ομολογίες και τα ακίνητα, γεγονός που θα συνέδραμε στη βελτίωση των δεδομένων για τις ευρωπαϊκές αγορές και θα έλυνε το πρόβλημα με τα ακίνητα στη Νότια Ευρώπη.

Οι άνθρωποι θα κατανάλωναν περισσότερο και η πτώση της αξίας του ευρώ θα οδηγούσε από τις εισαγωγές στην προτίμηση των εγχώριων προϊόντων. Η πρόσβαση στα φτηνά δάνεια θα οδηγούσε τους επιχειρηματίες σε περισσότερες επενδύσεις που θα μείωναν την ανεργία, ενώ θα προσελκυόταν και περισσότερες άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό προς την Ευρώπη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξάνονταν στο 2-3% ετησίως και 3,5-4% έως το 2016-17.

Οι δημόσιες δαπάνες χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα θα περικόπτονταν κατά 6 με 8 φορές, ενώ εντός ενός ή δύο ετών θα ισοσκέλιζαν τους προϋπολογισμούς τους. Η ενίσχυση των δημόσιων ταμείων θα οδηγούσε σε πλεονάσματα ύψους 2-5% του ΑΕΠ εντός διετίας ή τετραετίας από την αρχή εφαρμογής του προγράμματος. Το ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ευρέως ως  εργαλείο διεθνούς δανεισμού. Η μείωση της αξίας του ευρώ και η σταθεροποίησή του δεν θα καθιστούσε την Ευρώπη οικονομικό κέντρο του κόσμου, θα την βοηθούσε όμως να ξεπεράσει τα δομικά της προβλήματα.

http://www.independent.co.uk/news/business/comment/vladislav-inozemtsev-how-the-eu-could-wake-up-from-its-economic-coma-and-restore-europes-influence-in-the-world-9158840.html?origin=internalSearch

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατόπιν αιτήσεως του κόμματος, είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο στην οποία, όπως δήλωσε, εξέφρασε την ανησυχία και την αντίθεση του ΚΚΕ στην επιχειρούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού συνολικά, ιδιαίτερα των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αγ. Κοσμά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Τονίσαμε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά μετεγκατάσταση όπως επιχειρείται απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε, γεγονός που απ’ ό,τι μας είπε και ο κ. υπουργός τον βρίσκει σύμφωνο» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι πέραν του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, συνολικά ο χώρος του Ελληνικού (πρώην αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση και παραλία) πρέπει να είναι δημόσια περιουσία.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κόμματος στην κατάργηση του ν. 2557/1997 με τον οποίο κατοχυρώνεται η ενιαία τιμή στο βιβλίο. «Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε, να μην περάσει αυτό, γιατί θα είναι μεγάλο πλήγμα για το ποιοτικό βιβλίο, για τους νέους συγγραφείς, για τα μικρά βιβλιοπωλεία, για μικρούς εκδοτικούς οίκους. Θα ανοίξει το δρόμο στη μονοπώληση του βιβλίου, θα γεμίσει η Ελλάδα και τα σούπερ μάρκετ με best sellers κ.λπ.» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας. «Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ θα πρέπει να λειτουργήσει το βιβλίο net ή η καταγραφή των βιβλίων που έχει καθυστερήσει, ή που έχει σταματήσει απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου και από βιβλιοπώλες από τις 6/2/2014» προσέθεσε.

«Τονίσαμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει ο λαός μας, οι μαζικοί φορείς, οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού για την πατρίδα μας, που αποτελούν πραγματικά ένα μεγάλο στοιχείο διαπαιδαγώγησης, μόρφωσης και δεν είναι μόνο η ιστορία, το παρελθόν, είναι κυρίως το μέλλον αυτού του τόπου» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: