Λογικές ρεβανσισμού – Τρομάζει τους πολίτες η ρητορική των οπαδών του “ναι”




Του Κώστα Βενιζέλου

Πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και βιώνοντας τα όσα συζητούνται γύρω από το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, δίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο η εντύπωση πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φάση του Κυπριακού για ρεβανσισμό.

Κάποιοι εξωτερικεύουν τα σύνδρομα τους του 2004 και θέλουν να «εκδικηθούν» (ποιους άραγε;), επειδή δεν κατάφεραν να περάσουν το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν. Αυτή η προσέγγιση εκπέμπεται και δημοσίως από την περασμένη Πέμπτη και η ρητορική που επιστρατεύεται σε συνδυασμό, αυτή τη φορά, με την αλαζονεία της εξουσίας, ξυπνά μνήμες σχεδίου Ανάν.

Είναι σαφές πως η στάση αυτή, που τρομάζει την πλειοψηφία των πολιτών, οδηγεί την κοινωνία να αντιδράσει αντανακλαστικά αλλά και επί της ουσίας. Διαμορφώνουν σκηνικό από τώρα, μιλώντας υποτιμητικά και με υπονοούμενα για τους διαφωνούντες. Γιατί ακόμη και η λύση που θα προκύψει- εάν φθάσουμε μέχρι εκεί- θα είναι υποφερτή, η αντιμετώπιση των πολιτών διαμορφώνεται από τώρα στη βάση των όσων παρακολουθούν και βιώνουν από τους ρεβανσιστές.

Είναι δε σαφές πως με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν σήμερα, αυτή του ρεβανσισμού, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη γιατί επιβεβαιώνουν εαυτόν. Είναι αυτοί, τους οποίους γνωρίσαμε προ δεκαετίας, που χρησιμοποίησαν πολλές μεθόδους για να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Το κοινό ανακοινωθέν μόνο και μόνο που τυγχάνει διαφορετικών αναγνώσεων και στη δική μας πλευρά είναι προβληματικό. Οι γνωματεύσεις γνωρίζουν όλοι πώς  δεν αποτελούν θέσφατο. Μπορούν για το ίδιο θέμα να υπάρξουν διαφορετικές γνωματεύσεις.

Θα μπορούσε να ήταν δυόμισι γραμμές ανακοινωθέν και με «καθαρές λύσεις» να περιγράφονταν οι βασικές αρχές. Επειδή, όμως, η άλλη πλευρά δεν δέχεται τις δικές μας κόκκινες γραμμές, έχουν προστεθεί πολλές ασάφειες, που αλλοίωσαν τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε ανεξάρτητος παρατηρητής, που παρακολουθεί εδώ και έξι μήνες τις διεργασίες και είδαν τον πήχη να ανεβαίνει ψηλά και να περνάνε στο τέλος οι της ελληνοκυπριακής πλευράς από κάτω.

Για τους οπαδούς της όποιας λύσης, το ανακοινωθέν αποτελεί επιτυχία και το τέλειο κείμενο. Και έτσι να ήταν- που δεν είναι- όταν το δηλώνουν πώς θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με απαιτήσεις;

Η σημερινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου θα είναι τυπική και διαδικαστική. Θα πέσουν βροχή οι δηλώσεις των τρίτων και θα δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από τη διαδικασία. Θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα λύσουν το Κυπριακό; Αυτή η συνταγή δοκιμάσθηκε ξανά και δεν πέτυχε….

Σημειωση: Στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου για το Μνημόνιο και την Τρόικα μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ. Για να είναι μπορεί να είναι πειστικός σήμερα, έπρεπε να αντιδρούσε και όταν η κυβέρνησή του προσκαλούσε την Τρόικα στη χώρα και καθιστούσε την κοινωνία αιχμάλωτη του Μνημονίου. Δεν το έπραξε, όπως δεν αντέδρασε για πέντε χρόνια στις επιθέσεις που δέχονταν οι εργαζόμενοι. Γι αυτό και δεν μπορεί να πείσει σήμερα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: