Κυρώσεις σκέφτεται η Αμερική, επιρρίπτει ευθύνες στον Γιανουκόβιτς




Μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο της Ουκρανίας του αιτήματος του αντιπροέδρου Μπάιντεν για  ειρηνική επίλυση των διαφορών με την αντιπολίτευση, ο Λευκός Οίκος επανήλθε με σκληρές δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου Μπεν Ρόουντς και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα δήλωσε ότι «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα». Ο κ. Κέρι από την πλευρά του, μίλησε για κυρώσεις εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε την «εξωφρενική» βία, όπως χαρακτηρίστηκε, και απάιτησε εκεχειρία εδώ και τώρα.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Γιανουκόβιτς, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν του μίλησε και για τις ευθύνες της αντιπολίτευσης. Αλλά, μετά τις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις, η Αμερική δείχνει ως μοναδικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

            Ο κ. Ρόουντς υπογράμμισε ότι «έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν». Πρόσθεσε ότι «είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με επίσημη διαρροή αναμένεται σύσκεψη σε ανώτερο επίπεδο στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων. Από το Παρίσι ο κ. Κέρι δήλωσε ότι συζητά πλέον την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί (. . .) και να διαλέξει είτε το συμβιβασμό και το διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή”.

Για το ίδιο θέμα, το Πρακτορείο Reuters, και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσαν τα εξής:

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα την «εντελώς εξωφρενική» βία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε: «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι (η κυβέρνηση) δεν απαντά στις νόμιμες προσδοκίες τους», σημείωσε ο Ρόουντς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα με πολλή προσοχή, περιλαμβανομένων των ατόμων που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνα για η βία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέτρα εναντίον των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι βίαιες πράξεις στην Ουκρανία. Μεταξύ των μέτρων που διαθέτουμε περιλαμβάνονται οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

Ο Ρόουντς είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν επίσης να δουν τη Ρωσία να υποστηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα που στείλαμε στους Ρώσους είναι και ότι δεν είμαστε σε ανταγωνισμό για το μέλλον της Ουκρανίας. Ειλικρινά μέλημά μας είναι ο λαός της Ουκρανίας να μπορεί να καθορίζει το μέλλον του και όχι κάποιος εξωτερικός παράγοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόουντς βρίσκεται στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον Ομπάμα και κατευθύνεται προς το Μεξικό, όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει σήμερα σε μια σύνοδο με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Ο Ομπάμα θα αναφερθεί από το Μεξικό στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Ρόουντς.

Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν επέκρινε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο CNN, ενώ επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος θα πρέπει να εργαστεί με το Κογκρέσο για να προετοιμάσει μια σειρά κυρώσεων που θα επιβληθούν, εκτός κι αν σταματήσει η βία».

«Πρέπει να πάρουμε το μέρος των διαδηλωτών και ο Γιανουκόβιτς, που τροποποίησε το Σύνταγμα για να δώσει σχεδόν όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο, πρέπει να εκχωρήσει» ένα μέρος των εξουσιών αυτών, πρόσθεσε ο Μακέιν.

Ένας άλλος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο Μάρκο Ρούμπιο, πίεσε «την κυβέρνηση Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει, μεταξύ αυτών και τις κυρώσεις, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία στην Ουκρανία».

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη, όχι στη Ρωσία (του προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες σε αυτούς που επιθυμούν την ελευθερία, ακόμη και με τίμημα την ασφάλειά τους», υπογράμμισε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται αύριο το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

“Μαζί με τους ομολόγους μου της Πολωνίας και της Γερμανίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αποφασίσαμε να πάμε στο Κίεβο αύριο το πρωί (. . .) για να συγκεντρώσουμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών”, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο τελευταίος είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. “Ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί (. . .) και να διαλέξει είτε το συμβιβασμό και το διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή”, συνέχισε. “Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης” στην Ουκρανία, σημείωσε ο Φαμπιούς. “Όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν ειρηνικά για να επαναρχίσει ο διάλογος”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: REUTERS, Γαλλικό Πρακτορείο AFP, ANA-MPA, Ανακοινώσεις Λευκού Οίκου – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: