Κέρι: Ο Ασαντ επιδιώκει τη νίκη στο πεδίο της μάχης




Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να επιδιώκει τη νίκη στο πεδίο της μάχης αντί να αναζητεί την εξεύρεση λύσης στην κρίση μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Ο δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για την κρίση στη Συρία ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο με ελάχιστη πρόοδο να έχει επιτευχθεί και όπως είπε ο κ. Κέρι η Ρωσία θα πρέπει να συνταχθεί με την πλευρά που επιζητεί ειρηνευτική λύση και όχι με το μέρος της κυβέρνησης Άσαντ.

“Είναι πολύ σαφές ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να επιδιώκει τη νίκη στο πεδίο της μάχης αντί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας στο πλαίσιο περιοδείας του στη χώρα και στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κέρι είπε ακόμη ότι η μελλοντική σταθερότητα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εξαρτάται από την επιτυχία διαπραγμάτευσης ενός κώδικα συμπεριφοράς σχετικά με τις θαλάσσιες διεκδικήσεις μέσω της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Όπως επισημαίνει το Πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει τον έλεγχο στη θαλάσσια περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, περιλαμβανομένης της απόφασης του Πεκίνου να κηρύξει μονομερώς αναγνωριστική ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας (ADIZ) στις 23 Νοεμβρίου στο εναέριο χώρο μεγάλου μέρους της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας που περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα από την Κίνα και την Ιαπωνία νησιά Σενκάκου/Ντιαογού.

Ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εμπορική συμφωνία Δια-Ειρηνικής Σύμπραξης θα συνεχιστούν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταλήξει στη σωστή απόφαση αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η ASEAN περιλαμβάνει συνολικά 10 κράτη μέλη: Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μιανμάρ, Λάος, Ινδονησία, Καμπότζη και Μπρουνέι. Έδρα της είναι η Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Στο μεταξύ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σελίμ Ιντρίς καθαιρέθηκε χθες, ανακοίνωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στρατιωτικών δυνάμεων.

“Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως κατά τη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου την καθαίρεση του Σελίμ Ιντρίς από το αξίωμά του και να ορίσει στη θέση του τον ταξίαρχο Αμπντέλ αλ-Ιλαχ αλ-Μπασίρ”, ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σααντεντίν, περιστοιχισμένος από μέλη του Συμβουλίου, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ιντερνετ. Ο συνταγματάρχης επικαλέσθηκε ως λόγους για την καθαίρεση του στρατηγού Ιντρίς την “αναδιάρθρωση του γενικού επιτελείου” και “τις δυσκολίες που συναντά η συριακή επανάσταση” απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and Foreign Minister Marty Natalegawa sign a Memorandum of Understanding between their two nations related to South-South Triangular Cooperation before a news conference in Jakarta, Indonesia on February 17, 2014. [State Department photo]

ΠΗΓΗ: State Department, Γαλλικό Πρακτορείο-AFP, Reuters, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: