INSI: Σκοτώθηκαν 134 δημοσιογράφοι το 2013




Εκατόν τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι και μέλη του προσωπικού υποστήριξης των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε αποστολές το 2013, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων, οι οποίες έγιναν εκ προθέσεως, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων (INSI), που εδρεύει στο Λονδίνο.

Από τους δημοσιογράφους αυτούς, οι 65 σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν ένοπλες συρράξεις -στην πλειονότητά τους στη Συρία, όπου έχασαν την ζωή τους 20, και στο Ιράκ, όπου συνολικά σκοτώθηκαν 16 – την ώρα που 51 σκοτώθηκαν σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη, ενώ κάλυπταν ζητήματα όπως η εγκληματικότητα και η διαφθορά.

Άλλοι 18 σκοτώθηκαν σε ατυχήματα. Ο συνολικός αριθμός είναι μικρότερος από τους 152 θανάτους που καταγράφηκαν το 2012, ωστόσο σημειώθηκε ταυτόχρονη αύξηση στις επιθέσεις, τις απειλές και τις απαγωγές με θύματα δημοσιογράφους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν καταγγέλθηκε ποτέ, υπογραμμίζεται σε έκθεση του INSI με τίτλο “Σκοτώνοντας τον Αγγελιοφόρο”.

Το Ινστιτούτο, το οποίο χρηματοδοτούν μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί περιλαμβανομένου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ, δημοσιεύει αυτήν την έκθεση σε τακτική βάση από το 1996.

Βασική του αποστολή είναι να εκπαιδεύει σε θέματα ασφαλείας στους δημοσιογράφους που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες. Το INSI αναφέρει ότι οι ντόπιοι δημοσιογράφοι ήταν η πλειονότητα των νεκρών, καθώς τα 123 εκ των θυμάτων σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν γεγονότα στη δική τους χώρα. Από τους 20 που σκοτώθηκαν στη Συρία, οι 16 ήσαν Σύροι υπήκοοι.

“Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι ήταν ο στόχος (των επιθέσεων) και η πιο συχνή αιτία θανάτου ήταν τα πυρά όπλων” τόνισε το Ινστιτούτο.

Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του INSI από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ στην Ουαλία κατέδειξε ότι τα 85 από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί. Άλλοι σκοτώθηκαν σε εκρήξεις, σε επιθέσεις με μαχαίρια και από ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, δια απαγχονισμού ή σε ατυχήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Μετά τη Συρία και το Ιράκ, δύο αυτές χώρες που το Ινστιτούτο έχει ορίσει ως τις πλέον επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους το 2013, ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 14 θανάτους, η Ινδία με 13 θανάτους και το Πακιστάν με 9. Το 2012, 28 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, 18 στη Σομαλία, 12 στη Νιγηρία, 11 στο Μεξικό και 11 στο Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: INSI, Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, ΚΥΠΕ-CNA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: