Η ύβρις και οι συνέπειές της




Του Πανίκου Παναγιώτου

Από την εποχή του Ομήρου, η ύβρις ταυτίστηκε με την αυτοκαταστροφή του ανθρώπου. Εμπερικλείει αλαζονεία, αυταρχικότητα, προσβολή, επίδειξη δύναμης και υπεροπτική αντιμετώπιση προσώπων και γεγονότων. Και όταν η ύβρις εγκαθίσταται σε μυαλά πολιτικών, τότε τις συνέπειες δεν τις πληρώνουν μόνο οι εραστές της, αλλά λαοί και έθνη. Η Ιστορία βρίθει τέτοιων περιπτώσεων.

Ο ακατανίκητος στον διαχρονικό λόγο της αλήθειας Ευριπίδης, στο έργο του «Τρωάδες», σκιαγραφεί την αλαζονεία της εξουσίας, μια συνήθη πραγματικότητα κάθε εποχής. Άλλωστε, οι αρχαίοι Έλληνες τα είπαν όλα, αγγίζοντας τον κόσμο μέσα στους αιώνες.

Η ύβρις συνετέλεσε σε εθνικές καταστροφές, ενώ πάμπολλα είναι τα παραδείγματα σε διεθνές επίπεδο. Ηγέτες κάθε ιδεολογίας που υπερεκτίμησαν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμή τους και στην προσπάθειά τους να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν σε βάρος φυσικών κανόνων, οδηγήθηκαν τελικά σε ήττες και καταστροφές. Όταν ο άνθρωπος υπερβαίνει τους άγραφους νόμους της ηθικής, που οριοθετούν τη λογική του μέτρου, τότε επέρχεται η πτώση.

Τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται στην αμερικανική επικαιρότητα ένα πολιτικό σκάνδαλο που κρύβει πολλά στοιχεία αλαζονικής εξουσίας. Πρόκειται για την περίπτωση του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το αποτέλεσμα αυτής της ύβρης ακόμη δεν το ξέρουμε. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Κρίστι μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στη φυλακή. Εκείνο που θεωρείται σίγουρο για πολλούς είναι ότι, η πιθανότητα να συμμετείχε ή να είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκβιασμούς κατά αντιπάλων του, θα του στερήσει την προοπτική να είναι ο επικρατέστερος αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στην επόμενη αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο.

Για μιαν ακόμη φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η ύβρις επιφέρει τιμωρία και συντριβή. Πανομοιότυπες συμπεριφορές, με αυτήν του Αμερικανού κυβερνήτη, υπήρξαν και υπάρχουν στη μοιρασμένη Λευκωσία. Και αν κάποιοι δεν αντιληφθούν έγκαιρα πού πατούν και πού πηγαίνουν θα έχουν άσχημο τέλος. Με τη δική τους μοίρα όπως θέλουν ας παίζουν. Δεν έχουν, όμως, το δικαίωμα να παίζουν με τη μοίρα της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/ – Photo by White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: