Οι επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών στην υγεία: Η περίπτωση της Ελλάδας




Έκθεση για τις επιπτώσεις της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας που δημοσιεύεται σήμερα στο ιατρικό περιοδικό Lancet συνταχθείσα, μεταξύ άλλων,  από ειδικούς από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέημπριτζ και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Φαρμάκων (LSHTM) κατηγορεί τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τη διεθνή κοινότητα, που απαίτησε τις περικοπές μεταξύ του 2010 και 2012, ότι δεν αντιλαμβάνονται τις δυσχέρειες που βιώνει ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με δημοσίευμα της INDEPENDENT με τίτλο “Tough Austerity Measures in Greece Leave nearly a Million People with no Access to Healthcare, Leading to Soaring Infant Mortality, HIV Infection and Suicide”.

Οι περικοπές που έγιναν στην υγεία επέφεραν σοκαριστικές βλάβες στην υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας σχεδόν 1 εκ. ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (καθώς η εργασία σχετίζεται με την ασφάλιση υγείας), ανεβάζοντας τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, αυξάνοντας τα επίπεδα της μόλυνσης με τον ιό ΗΙV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, συντελώντας στην επανεμφάνιση της ελονοσίας, μιας ασθένειας που είχε πάψει να υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και ανεβάζοντας το ποσοστό των αυτοκτονιών.

Στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον διεθνείς οργανισμοί όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προκειμένου να καλύψουν το κενό που υπάρχει στη δημόσια υγεία και να περιθάλψουν όσους βρίσκονται εκτός συστήματος, ενώ παρουσιάζεται και η περίπτωση της Μητροπολιτικής Κοινοτικής Κλινικής στο Ελληνικό (μία εκ των 250 εθελοντικών οργανώσεων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα) που έχει χειριστεί περισσότερους από 4.400 ασθενείς σε δύο χρόνια λειτουργίας. Οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα περιορίστηκαν στο 6% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων περικόπηκε κατά 25% μεταξύ του 2009 και του 2011 και η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα ορισμένα φάρμακα να αποσυρθούν από την αγορά.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτούμενες ανάγκες και σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρώπινη κρίση» είπε στην εφ. ο Δρ. David Stuckler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η ανάλυση των δεδομένων των στατιστικών στοιχείων της ΕΕ για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης καταδεικνύουν την αύξηση του αριθμού των ατόμων των οποίων οι ανάγκες υγείας δεν αντιμετωπίζονται, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μετατέθηκαν από το κράτος στους ασθενείς, με επιβάρυνση των συνταγογραφήσεων και χρεώσεις για όσους επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Κυβερνητικά σχέδια για πρόληψη ασθενειών έχουν σταματήσει, τα προγράμματα για τους χρήστες παράνομων ναρκωτικών ουσιών έχουν περικοπεί δραστικά (μείωση του προσωπικού που εργαζόταν στους δρόμους, μείωση των παρεχόμενων συρίγγων και προφυλακτικών).

«Η εμπειρία της Ελλάδας», δήλωσε ο Δρ Martin McKee, καθηγητής για την ευρωπαϊκή δημόσια υγεία στην LSHTM, «καταδεικνύει την ανάγκη εκτίμησης από την ΕΕ της επίδρασης όλων των πολιτικών που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις στην υγεία». Ακριβή αξιόπιστα στοιχεία για την επίδραση στην υγεία του συνόλου του πληθυσμού θα πάρουν χρόνια να παραχθούν, ωστόσο η Ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε 21% αύξηση στις θνησιγένειες, που αποδίδεται στη μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες και αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κατά 43%.

Κατά τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέημπριτζ Alexander Kentikelenis «το κοινωνικό σύστημα πρόνοιας στην Ελλάδα απέτυχε να προστατεύσει τον κόσμο, ακριβώς όταν χρειαζόταν την μεγαλύτερη στήριξη… Είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε τις επιδράσεις στην υγεία για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανασφάλιστους, ενώ το να αφήνουμε εκτός ελέγχου τα προβλήματα υγείας τελικά κοστίζει στο κράτος πολύ περισσότερο σε βάθος χρόνου». Η εφ. σημειώνει ότι ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας  να σχολιάσει την έρευνα αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/tough-austerity-measures-in-greece-leave-nearly-a-million-people-with-no-access-to-healthcare-leading-to-soaring-infant-mortality-hiv-infection-and-suicide-9142274.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: