Η επανέναρξη των συνομιλιών οφείλεται στην αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης




Στη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, ενός προβλήματος που αποτελεί τη «μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη», αναφέρονται οι Alkman Granitsas, Michalis Persianis και Emre Peker σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Cypriot Leaders Meet to End Islands Long Divide».

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η χθεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον επικεφαλής της Τ/Κ πλευράς D. Eroglu είναι αποτέλεσμα της «νέας αποφασιστικότητας που επιδεικνύουν τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών στη Μ. Ανατολή».

Σημειώνεται επίσης ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση αναζητά μια διπλωματική νίκη που θα αποστομώσει τους επικριτές της ενόψει ενός σκληρού προεκλογικού κύκλου διάρκειας 17 μηνών. Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζεται, ο Τούρκος Πρωθυπουργός R. T. Erdogan αντιμετώπισε πρωτοφανείς λαϊκές διαμαρτυρίες τον περασμένο Ιούνιο και αναγκάστηκε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την εμπλοκή αρκετών υπουργών του σε ανακρίσεις για υπόθεση διαφθοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από τότε, ο κ. Erdogan έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες, το Τόκυο, το Βερολίνο και το Σότσι προσπαθώντας να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως διεθνή ηγέτη πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, η ώθηση που δίνει ο κ. Erdogan στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία αναζητά να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ανανεώσει την προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ, θέμα που έχει παρεμποδιστεί εν μέρει λόγω της διένεξης για το Κυπριακό.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303874504579376472825012530?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303874504579376472825012530.html

Για το ίδιο θέμα, η Ανθή Καρασσάβα σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Cyprus reunification talks resume after 18-month freeze», επισημαίνει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ακολουθούν μήνες υπόγειας διπλωματίας από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης του Αμερικανού Αντιπροέδρου Joe Biden το περασμένο Σ/Κ προκειμένου να παροτρύνει τις δύο πλευρές στη νήσο να αποδεχτούν οδικό χάρτη για τις συνομιλίες. 

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα χρησίμευε ως ανάχωμα έναντι των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μ. Ανατολή. Πριν από πέντε μήνες, η Ουάσιγκτον ενεπλάκη με μια νέα δυναμική στην ειρηνευτική διαδικασία, όταν κατέστη σαφές ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στη Μεσόγειο θα απαιτήσουν μια διευρυμένη περιφερειακή συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Κύπρου.

Σύμφωνα δε εμπειρογνώμονες, ο οικονομικότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος εξαγωγών των αποθεμάτων στη Δύση θα ήταν μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Τουρκία, κίνηση που εκτιμάται ότι θα άμβλυνε την εξάρτηση της Ευρώπης σε αέριο από τη Ρωσία.

http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-talks-divided-cyprus-resume-20140211,0,1660293,print.story

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: