Η Ελλάδα ζητά ελάφρυνση του χρέους




Συνέντευξη στον Guy Taylor της εφημερίδας WASHINGTON TIMES Greece seeks debt relief with rare budget surplus: Ambassador Panagopoulos») παραχώρησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Π. Παναγόπουλος.

Δήλωσε ότι το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα που επιτυγχάνει η Ελλάδα, εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, πρέπει να βοηθήσει αποφασιστικά στο να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της για την χαλάρωση ορισμένων από τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Για πρώτη φορά μάθαμε να ζούμε με αυτά που έχουμε» δήλωσε ο κ. Πρέσβης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δικαιούται την ελάφρυνση του χρέους για τα δάνεια, άνω των 300 δις ευρώ, που έχει δεχτεί, στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης, από το 2010.

Η προσδοκία, κατά τον κ. Παναγόπουλο, είναι ότι η Τρόικα, που παρείχε τα δάνεια στην Ελλάδα, υπό τη δέσμευση μεγάλων δημοσιονομικών περικοπών και την αύξηση της φορολογίας, θα εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης, κατά τη διάρκεια της ευρείας συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα την προηγούμενη εβδομάδα, στην ανησυχητική άνοδο ενός νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και στις απόψεις της Αθήνας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο.

Ο κ. Παναγόπουλος υποβάθμισε τους ισχυρισμούς των επικριτών ότι το αρχικό πλαίσιο των συνομιλιών  τείνει σαφώς στη δημιουργία ενός τουρκοκυπριακού κράτους, γεγονός που θα υπονόμευε τον διαχρονικό στόχο της Αθήνας για την επανένωση της νήσου.

Η Αθήνα, σημείωσε, είναι έτοιμη να στηρίξει ολοκληρωτικά τις συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ενιαία, ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει δύο εθνοτικά διαιρεμένα κράτη.

Η κρίση στην Κύπρο, η οποία διαιρέθηκε το 1974 μετά την επέμβαση της Τουρκίας λόγω ενός πραξικοπήματος που επιδίωκε την ένωση της νήσου με την Ελλάδα, έχει από καιρό διαταράξει τη διεθνή συνεργασία σχετικά με την εξόρυξη ενεργειακών υλών στην περιοχή. Πολλοί θεωρούν ότι εάν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες θα άνοιγε ο δρόμος για έναν ισραηλο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που θα διέρχονταν από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Το δημοσίευμα επανέρχεται στις δηλώσεις του Ελληνα πρέσβη σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αντίθεση της κοινής γνώμης στις πλούσιες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, σε μια τέτοια ενέργεια. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας, το 2013, θα μπορούσε να μεταβάλλει την ευρύτερη στάση της Ευρώπης έναντι της Αθήνας.

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο, σε δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους περίπου 2 δις δολαρίων. Πρόκειται για διπλάσιο σχεδόν ποσό από αυτό που είχαν ζητήσει οι πιστωτές της χώρας, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι η εν λόγω εξέλιξη πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν εξετασθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 176% του ΑΕΠ. «Μία προσέγγιση θα ήταν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 30 στα 50 χρόνια» τόνισε συμπληρώνοντας ότι μια εξίσου ενδιαφέρουσα εξέλιξη θα ήταν η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που παρείχαν οι πιστωτές.

Η μείωση των επιτοκίων, την οποία ορισμένοι τραπεζίτες αποκαλούν «κούρεμα», σημαίνει, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ότι τα πλούσια κράτη που παρέχουν τα δάνεια θα λάβουν τελικά λιγότερα χρήματα από όσα είχαν προβλεφθεί, ενώ είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο «κούρεμα» πριν από τις ευρωεκλογές. «Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Θεωρώ ότι θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για όλα αυτά τα πράγματα» τόνισε ο κ. Πρέσβης προσθέτοντας ότι, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με αυτά, η Ελλάδα επικεντρώνεται, στο πλαίσιο της άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ, σε ένα εύρος θεμάτων, με σημαντικότερο την μείωση της ανεργίας, η οποία παραμένει υψηλή στα περισσότερα κ-μ της ΕΕ παρά την ανάκαμψη της Ευρώπης από την διεθνή οικονομική κρίση.

«Σε ορισμένες χώρες, της δικής μου συμπεριλαμβανομένης, η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 60%» τόνισε ο κ. Πρέσβης προσθέτοντας ότι «αυτό είναι αδιανόητο για τους Αμερικανούς φίλους μας». Η απογοήτευση των πολιτών από την ανεργία, δήλωσε, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση εξτρεμιστικών πολιτικών ομάδων. Στην Ελλάδα το φαινόμενο εκδηλώθηκε με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ενός ακροδεξιού πολιτικού κόμματος που έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80, ενώ άρχισε να ισχυροποιείται μετά την κρίση του 2009.

Η Χρυσή Αυγή, η οποία έχει νεοναζιστικές ρίζες και εκπέμπει μηνύματα βίαιης εχθρότητας προς τους μετανάστες, κέρδισε το 7% των ψήφων κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2012. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία θα πρέπει να γνωρίζει η Ουάσιγκτον αλλά να μην ανησυχεί γι’ αυτήν, σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος. «Επαναλαμβάνουμε στους Αμερικανούς φίλους μας, που ανησυχούν, ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική κρίση» τόνισε συμπληρώνοντας ότι «είμαι σχεδόν 60 ετών και δεν συνάντησα ποτέ έναν Ναζί στη χώρα μου, μια χώρα που πολέμησε, με όλη της την ψυχή, τον φασισμό και τους Ναζί. Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν ασήμαντες ομάδες –συνήθως στο 1%- που υιοθετούν την ναζιστική ιδεολογία. Σε φυσιολογικούς καιρούς αυτό θα ήταν ασήμαντο και κανείς δεν θα ενδιαφέρονταν, αλλά σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων, κοινωνικής αντίδρασης και οικονομικής αναστάτωσης οι δυνάμενες αυτές κερδίζουν στήριξης. Όχι επειδή υπάρχουν περισσότεροι Ναζί, αλλά λόγω της αγανάκτησης του λαού προς το πολιτικό σύστημα».

«Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στην οικονομική ανασυγκρότηση και ομαλότητα τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

http://www.washingtontimes.com/news/2014/feb/18/greece-seeks-debt-relief-with-rare-budget-surplus-/#ixzz2tkRMP8Q8

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: