Η Ελλάδα επιδιώκει χωρίς αποτέλεσμα συμφωνία με την Ελβετία για την πάταξη της φοροδιαφυγής




Οι χρόνιες δυσκολίες της Ελλάδας για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την Ελβετίδα ομόλογό του, Eveline Widmer-Schlumpf.

Αυτό αναφέρεται σε ανταπόκριση των Christos Ziotis και Marcus Bensasson από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Seeks Deal on Swiss Secret Funds as Tax Dodgers Targeted».

Μολονότι η επίσκεψη της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών συνδέεται με την Προεδρία της ΕΕ από την Ελλάδα, η Widmer-Schlumpf είχε δηλώσει στις 25 Ιανουαρίου στο Νταβός ότι θα συζητήσει, κατά τη συνάντηση, τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες. Οι συνομιλίες επί του θέματος παραμένουν στάσιμες από το 2012, ενώ ενδεχόμενη πρόοδος θα ενίσχυε την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος, «εάν ολοκληρώνονταν με επιτυχία η κίνηση αυτή θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει την κάθαρση. Η κοινή γνώμη συνεχίζει να θεωρεί ως πρόβλημα τη φοροδιαφυγή και μια συμφωνία θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί παράλληλα μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Έκθεση της Task Force, που επικουρεί την ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα, σημείωνε τον Οκτώβριο ότι υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της αποτελεσματικότητας στην συλλογή των φόρων στην Ελλάδα, καθώς  το πρώτο επτάμηνο του 2013 είχε υπερδιπλασιασθεί ο αριθμός των ολοκληρωμένων ελέγχων για φοροδιαφυγή σε σχέση με το 2012.

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-04/greece-seeks-deal-on-swiss-secret-funds-as-tax-dodgers-targeted.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: