Η Ε.Ε. έμεινε με την Ουκρανία στο …χέρι




Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουκρανία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Catherine Ashton, οι Steven Erlanger και David  Herszenhorn υπογραμμίζουν την ανάγκη της χώρας για οικονομική στήριξη ύψους περίπου $35 δις μέσω δανείων κατά την επόμενη διετία.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανταπόκριση από το Κίεβο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New York Times, με τίτλο «Tentatively, European Union Weighs Its Options on Support for a New Ukraine».

Πέρυσι, αναφέρει ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Ευρώπη αφενός υποτίμησε τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, αφετέρου δεν πρόσφερε προοπτική ενταξιακής υποψηφιότητας στην Ουκρανία και επικεντρώθηκε υπέρ το δέον στο τι θα έπρεπε να κάνει η χώρα για να ικανοποιήσει τα ευρωπαϊκά αιτήματα αντί να συμβάλει στην προετοιμασία της Ουκρανίας για οικονομική αλλαγή.

Τώρα, δεδομένης της επανάστασης στο Κίεβο που έγινε τρόπο τινά υπό τη σημαία της ΕΕ, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία η κα Ashton θέλησε να αξιοποιήσει. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ΕΕ να επωμισθεί ένα δάνειο προς την Ουκρανία, την ίδια στιγμή που αρνείται να προβεί σε μικρότερες διευκολύνσεις στα δικά  της κ-μ, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

http://www.nytimes.com/2014/02/26/world/europe/tentatively-european-union-weighs-its-options-on-support-for-a-new-ukraine.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: