Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων επιστρέφει στα επίπεδα του Απριλίου 2010




Σε σημείο καμπής βρίσκεται η ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική «Die Welt», τη στιγμή που τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας αρχίζουν να νοιώθουν τις πιέσεις της αγοράς, ενώ τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα υποχωρούν στα επίπεδα του Απριλίου 2010, πριν την ένταξη στο μνημόνιο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ύστερα από χρόνια έντονης ζήτησης, ξαφνικά οι επενδυτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, αναφέρει: «Δεν θα απαλλαγούμε από αυτά τα χαρτιά. Όμως, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν».

Στο άρθρο της Die Welt σημειώνεται πως για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δείχνει να αντιλαμβάνεται το πώς ένιωθαν οι ομόλογοί του από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς ξαφνικά τα γερμανικά κρατικά ομόλογα πωλούνται με τον ίδιο ρυθμό. Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει βρει αρκετούς αγοραστές για το χρέος της.

Στη χθεσινή δημοπρασία για το νέο 30ετες ομόλογο, οι προσφορές κυμάνθηκαν περίπου στα 2,8 δισ.ευρώ. Οι υπέυθυνοι διαχείρισης των ομολόγων αυτών είχαν κάνει προβλέψεις για 3 δισ. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, οι προσφορές ανήλθαν στα 4,3 δισ. ενώ είχαν προβλεφθεί 5 δισ. Η εφημερίδα σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά από το 2012, που σημειώνεται τέτοια πτώση.

Με την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και των πορτογαλικών, γεννάται η προσδοκία στους θεσμικούς επενδυτές για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθως το δεκαετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κατά 7,2%, φτάνοντας στα επίπεδα του Απριλίου του 2010, λίγο πριν την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να εντάξουν τη χώρα στο μημόνιο και να της παρέχουν οικονομική βοήθεια ύψους 750 δισ.ευρώ. Τότε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν πέσει για τελευταία φορά περίπου στο 7%.

Πηγή: ANA-MPA – Φωτογραφία: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: