Η Άγκυρα επικρίνεται εκ νέου από δύο ΜΚΟ προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου




Η Τουρκία παρέμεινε το 2013 μια από τις μεγαλύτερες «φυλακές» του κόσμου για τους δημοσιογράφους και ένα από τα πιο καταπιεστικά κράτη του πλανήτη όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, υπογράμμισαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ετήσιες εκθέσεις τους που δόθηκαν στην δημοσιότητα παράλληλα χθες.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τοποθέτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Τουρκία μεταξύ των κρατών που θεωρεί τις μεγαλύτερες «φυλακές» για τους δημοσιογράφους, αφού στα τέλη του 2013 τουλάχιστον 40 ρεπόρτερς παρέμεναν εγκάθειρκτοι, από 49 την 1η Δεκεμβρίου 2012—δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο Ιράν (35) και στην Κίνα (32), όπως ανέφερε αυτή η ΜΚΟ.

Η πλειονότητα των φυλακισμένων Τούρκων δημοσιογράφων έχει καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης βάσει των διατάξεων της δρακόντειας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ιδίως εξαιτίας της υποστήριξής τους στον αγώνα της κουρδικής μειονότητας, τόνισε η CPJ.

«Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία μετατράπηκε από μια περιφερειακή δύναμη που δημιουργούσε ελπίδες σε μια πηγή ανησυχίας, που χαρακτηρίζεται από μια συρρίκνωση (. . .) της ελευθερίας της έκφρασης», σχολίασε η Νίνα Ογκνιάνοβα, επικεφαλής της διεύθυνσης της CPJ για την περιφέρεια της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Από την δική της πλευρά η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέταξε την Τουρκία στην 154η θέση επί συνόλου 180 χωρών σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, πίσω από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Όπως και η CPJ, οι RSF κατήγγειλαν και στην δική τους ετήσια έκθεση το κύμα καταστολής σε βάρος των δημοσιογράφων, ιδίως μετά το κύμα των δίχως προηγούμενο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το οποίο ξέσπασε στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

«Η λεγόμενη εξέγερση του πάρκου Γκεζί υπογράμμισε τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας, την όξυνση του αντανακλαστικού της αυτολογοκρισίας και τους κινδύνους που εγείρει η λαϊκιστική ρητορεία του πρωθυπουργού» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση τόνισε ακόμη πως θεωρεί το 2014 «μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας σε ό,τι αφορά τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: