Για τς προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας γράφει δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times




Τις δυσοίωνες προβλέψεις αναλυτών και επιχειρηματιών για τις προοπτικές άμεσης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβάλλει η Liz Alderman, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την απόφαση περικοπής των μισθών στους ένστολους όλων των σωμάτων.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση της δημοσιογράφου από την Αθήνα που δμοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece Has a Budget Surplus, a Respite That Could Be Short-Lived».

Όπως υποστηρίζει η Alderman, παρόλο που η απόφαση του ΣτΕ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ένστολους, η είδηση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά από χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του πέτυχε μια σπάνια νίκη στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας το πρώτο της πρωτογενές πλεόνασμα επί διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Η επιστροφή χρημάτων δεν αφορά μεγάλο ποσό, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί ενδεχομένως να επιστρέψει έως €300 εκατομμύρια. Ωστόσο, τονίζεται, θα προκαλέσει πιθανότατα μια τρύπα στο εκτιμώμενο πλεόνασμα του κ. Σαμαρά, το οποίο είναι μόνο €1 δις. Η επιστροφή των χρημάτων συνιστά υπενθύμιση αφενός του ευάλωτου χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, αφετέρου της συνεχιζόμενης προσπάθειας του κ. Σαμαρά να κατευνάσει τα λαϊκά στρώματα, ευχαριστώντας παράλληλα τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας.

Παράλληλα, προσθέτει η ανταποκρίτρια, όχι μόνο η κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαμαρά δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι η δημοσιονομική πειθαρχία της Ελλάδας ίσως πείσει τους διεθνείς επενδυτές να ελαφρύνουν το βάρος των περίπου €240 δις σε δάνεια που η χώρα υποχρεούται να αποπληρώσει.

Στο δημοσίευμα προβάλλεται η άποψη του Mujtaba Rahman, διευθυντή επί  ευρωπαϊκών θεμάτων του εδρεύοντος στο Λονδίνο Eurasia Group, ότι «οι προκλήσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα», του Jens Bastian, οικονομικού συμβούλου και πρώην μέλους της ομάδας επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ότι  «οι δυναμικές στη χώρα είναι τέτοιες που η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα του χρέους της, η χώρα δεν βρίσκεται καθόλου κοντά στο να μπορέσει να αναπτυχθεί εκτός του χρέους της».

Στην ανταπόκριση τονίζεται ακόμη ότι το βάρος του χρέους βλάπτει τις επιχειρήσεις, ενώ προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, προβάλλεται η άποψη του βιομηχάνου Ε. Μυτιληναίου ότι αν και οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα, «το βουνό του χρέους συνιστά τροχοπέδη στην προσέλκυση περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων».

Η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων ανά την υφήλιο περιπλέκει επίσης την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Και ενώ χώρες όπως η Τουρκία αγωνίζονται με τις πτωτικές τιμές των νομισμάτων τους, οι εν λόγω υποτιμήσεις καθιστούν πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους στην παγκόσμια αγορά.  Η Ελλάδα παρ΄όλα αυτά παραμένει συνδεδεμένη στο ευρώ, του οποίου η δύναμη εξαρτάται από ισχυρότερες οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας, γεγονός που δυσχεραίνει τις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας μέσω των εξαγωγών.

http://www.nytimes.com/2014/02/05/business/international/greece-has-a-budget-surplus-a-respite-that-could-be-short-lived.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: