Επιστρατεύουν βαρύ πυροβολικό – Στο χορό των παρεμβάσεων και ο Ομπάμα, προβολή και των ΜΟΕ




Του Κώστα Βενιζέλου

ΕΝ μέσω ισχυρών διεθνών παρεμβάσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου για να επικυρωθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Οι Αμερικανοί σε συνεννόηση με την Ε.Ε. αλλά και τους Βρετανούς, επιχειρούν να στήσουν ένα «σκηνικό λύσης», προσφέροντας στήριξη στη νέα διαδικασία, αλλά και με παρεμβάσεις τους να δημιουργήσουν «κινητικότητα». Παράλληλα, όλοι οι παράγοντες αναδεικνύουν την ανάγκη υιοθέτησης ΜΟΕ, που θεωρούνται μια συμπληρωματική διαδικασία.

Σήμερα αναμένεται ότι θα υπάρξει και δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στο θέμα της Αμμοχώστου. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως στο νησί αναμένονται και σημαντικές επισκέψεις ξένων αξιωματούχων(Μπαρόζο- Φούλε) για να «εμβολιάσουν» τη διαδικασία.

Είναι σαφές πως «διευθυντές της ορχήστρας» είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά αναλάβει πλήρως τη διαδικασία, έχοντας την τυπική εποπτεία στα Ηνωμένα Έθνη. Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο ανέφερε ότι   «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλο το λαό της Κύπρου».

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε συνομιλία που είχε στις 6 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Ερογλου, στην οποία επαναβεβαίωσε «τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα αρχίσει στις 11.30 π.μ. στο χώρο του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας, στην νεκρή ζώνη, στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο τελευταίος αποχωρεί οριστικά από το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση η κ. Μπάντεχαϊμ θα αναγνώσει το κοινό ανακοινωθέν ενώ θα γίνουν και χωριστές δηλώσεις από τους δυο ηγέτες.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου,  σε γραπτή δήλωσή του, είπε ότι στόχος είναι «πετύχουμε χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο να σχηματίσουμε το νέο κοινό κράτος”, είπε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι για τις εξελίξεις εάν χρειαστεί θα ενημερώσει ο ίδιος προσωπικά τους Τ/κ και τη διεθνή κοινότητα».

Εξάλλου σε δηλώσεις του σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Έρογλου, που χαρακτήρισε το θέμα των εγγυήσεων «κόκκινη γραμμή για τους Τ/κ», είπε ότι «εάν καταβληθεί προσπάθεια για τη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορέσει εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα».

ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, κεντρική ιδέα της οποίας είναι να εφαρμοστούν προωθημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αλλάζουν το κλίμα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και αφορούν το πρόσθετο πρωτόκολλο, την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: