Επεσαν έξω οι FT – Σε τροχιά σύγκλισης με την τρόικα για τις τράπεζες




Συμφώνησαν για την οριοθέτηση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) στο 8% και όχι στο 9%, και ότι η άσκηση θα «τρέξει» με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η BlackRock θα ανακοινωθούν από την ΤτΕ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ το νέο ραντεβού του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου.

«Την Τρίτη 4 Μαρτίου θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των sterss tests. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται στα 6 δισ. ευρώ», φέρεται να είπε στους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση -διάρκειας 1 ώρας- που είχε χθες μαζί τους, και ζήτησε εμμέσως εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα στους FT που ανέβαζαν τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους -σύμφωνα με πληροφορίες- οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ζήτησαν λίγο χρόνο (4 με 5 μέρες) προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια να μελετήσουν τον φάκελο κάθε τράπεζας ξεχωριστά, και ανανέωσαν το ραντεβού για την τελική συμφωνία για την ερχόμενη Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τα τελικά νούμερα που θα ανακοινωθούν δεν θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις από εκείνα που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στις διοικήσεις των τραπεζών. Μάλιστα επισημαίνουν με έμφαση πως «η απόκλιση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 200 εκατ. ευρώ».

Ετσι μέσα σε 48 ώρες διαψεύσθηκε το δημοσίευμα των Financial Times για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 20 δισ. δολαρίων λόγω της μεγάλης ανόδου των κόκκινων δανείων. Ο τελικός λογαριασμός δεν πρόκειται να υπερβεί τα 6,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ.

Χθες ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος παρέδωσε στους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς την έκθεση της BlackRock (όπως και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τους οίκους Rothschild και Ernst & Young), που υπολογίζει τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποια ανοικτά μέτωπα που αφορούν τη μεθοδολογία, και γι’ αυτό νέες συναντήσεις θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με στελέχη της ΤτΕ σήμερα, αύριο, ακόμα και την Καθαρά Δευτέρα.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι πριν από τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΤτΕ, η τρόικα συναντήθηκε με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι πληροφορίες θέλουν τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου να ζητά εξηγήσεις για τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Eurobank και στην καθυστέρηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Θα πρέπει ακόμα να αναφέρουμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών, καθώς έχουν στα χέρια τους τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες που κατέγραψε η άσκηση της BlackRock, επικαιροποιούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει στην ΤτΕ, προκειμένου να περιορίσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται με βάση τα τεστ αντοχής.

Θετικά μηνύματα Αλλεπάλληλα ρεκόρ σημειώθηκαν χθες στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα σε επίπεδα προ Μνημονίου βρέθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που ενδοσυνεδριακά έπεσε κάτω και από το 7%, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αυξάνεται για τα ελληνικά ομόλογα. Αποκλιμάκωση καταγράφηκε και στο spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου Την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης έκανε νέο υψηλό 33 μηνών, επιστρέφοντας στον Μάιο του 2011. Εκλεισε στις 1.303,35 μονάδες με άνοδο 3,28%.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Γ. Προβόπουλος: Οι τράπεζες είναι υγιείς

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι», τόνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στη συνάντηση που είχε με την τρόικα και συνέχισε:

Οι αγορές αγνόησαν πλήρως τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ανυπόστατα νούμερα, και περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τις ελληνικές τράπεζες. Και ακόμα ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των δανειστών πως η απόκλιση στο τελικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής θα υπογραμμίσει ότι η δεύτερη φάση αναμόρφωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Eurobank), το οποίο θα τους επιτρέψει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αναφορά θα κάνει ο κ. Προβόπουλος και στη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, όπως και στον «Κώδικα συμπεριφοράς» για τις συναλλαγές των τραπεζών με δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που θα ισχύσει από το 2015.

ΠΗΓΗ-Φωτογραφία: Eφη Καραγεώργου – www.ethnos.gr

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: