Επανέρχεται το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων




Στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων στην Ελλάδα και στα πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα για την οικονομία, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση του Jonathan Stearns από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Truckers Show Plight as Groceries Show Up Frozen», οποία επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα των φορτηγών και της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Στελέχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Metro ΑΕ, καταγράφουν τις συνεχιζόμενες δυσχέρειες που παρουσιάζονται στον τομέα των μεταφορών. Τα φορτηγά περιλαμβάνονταν στα 300 επαγγέλματα, τα οποία δεσμεύθηκε να απελευθερώσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. Τα οφέλη ωστόσο, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, από την απελευθέρωση δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανή λόγω της πολιτικής κωλυσιεργίας στην Ελλάδα και της ύφεσης η οποία εξάλειψε το ¼ του ΑΕΠ της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Μητσόπουλος, ειδικός σύμβουλος στον ΣΕΒ, «εξαιτίας της καθυστέρησης των ελληνικών αρχών στον τομέα της απελευθέρωσης, για τρία χρόνια, «στέγνωσε» η αγορά και η ζήτηση για υπηρεσίες και τώρα θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα» προσθέτοντας ότι υπάρχει τώρα ο κίνδυνος να θεωρήσουν οι πολίτες ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν είχε οφέλη, αμφισβητώντας την όλη διαδικασία.

«Η αγορά φορτηγών της Ελλάδας έχει μεγάλες δυνατότητες επέκτασης», λέει ο Κώστας Θεοφανίδης, που εδώ και περίπου μια δεκαετία εργάζεται ως υπεύθυνος μεταφορών για τις ελληνικές μονάδες της Exxon Mobil και της BP. «Αλλά υπάρχει 52% συρρίκνωση στη ζήτηση. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ».

Η Ελλάδα έχει απελευθερώσει πλήρως 285, ή το 83%, των 345 επαγγελμάτων που έπρεπε να «ανοίξει» στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας που χρηματοδοτούν η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απελευθέρωση για τα υπόλοιπα «βρίσκεται καθ’ οδόν», σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-12/greek-truckers-show-plight-as-groceries-show-up-frozen.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: