Εκθεση του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις αλλά διαφωνεί με το ΔΝΤ




Τα πορίσματα της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ όπου επισημαίνεται ότι ο διεθνής οργανισμός υποτίμησε το βαθμό στον οποίο οι οικονομικές και τραπεζικές δυσκολίες σε μια χώρα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία άλλων κρατών και ως συνέπεια, εκτίμησε λανθασμένα τις προοπτικές ανάπτυξης μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προβάλλει ο Paul Hannon.

Το άρθρο του δημοσιογράφου δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «OECD Underestimated Spillover Effect During Financial Crisis».

Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται, ο ΟΟΣΑ δεν συναίνεσε ως προς την άποψη του ΔΝΤ ότι ήταν κρίσιμο λάθος η λανθασμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που είχαν οι περικοπές του προϋπολογισμού στην ανάπτυξη. Αξιολογώντας την απόδοσή του κατά την περίοδο 2007-12, ο εδρεύων στο Παρίσι οργανισμός οικονομικών μελετών αποκάλυψε ότι οι αξιολογήσεις που δημοσιοποίησε τον περασμένο Μάιο και αφορούσαν στην ανάπτυξη του έτους 2014 ήταν κατά 1.4 μονάδες υψηλότερες από το τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες, οι ξένες τράπεζες μείωσαν το δανεισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών στις δικές τους χώρες, ένα βαρίδι στην ανάπτυξη που ο ΟΟΣΑ δεν είχε προβλέψει.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, «η συνεχιζόμενη βάθυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης μας κατέλαβε εξ απήνης, λόγω της μεγαλύτερης από την αρχικά αναμενόμενη αλληλεπίδρασης μεταξύ των τραπεζικών και των κρατικών αδυναμιών, γεγονός που επηρέασε τις εκτιμήσεις μας για την προβλεπόμενη ανάπτυξη κατά τα πρώϊμα στάδια της οικονομικής ανάκαμψης».

Παρ΄όλα αυτά, διευκρινίζει ο δημοσιογράφος, ο ΟΟΣΑ κατέληξε ότι τα λάθη στις προβλέψεις του σχετίζονταν σε περιορισμένο μόνο βαθμό με τις εκτιμήσεις για τους πολλαπλασιαστές εάν εξαιρείτο η Ελλάδα. «Ο Οργανισμός δεν υποτίμησε τους πολλαπλασιαστές. Επρόκειτο για την επαναλαμβανόμενη υπόθεση ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα σταματούσε κάποια στιγμή και ότι οι μεταβλητές απόδοσης στα εθνικά ομόλογα θα μειώνονταν, μια υπόθεση που αποδείχθηκε ότι ήταν η βασικότερη πηγή λαθών», πρόσθεσε ο κ. Padoan.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303650204579376540151724348?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303650204579376540151724348.html

Ο ΟΟΣΑ παραδέχτηκε τις επανειλημμένως λανθασμένες υποθέσεις και υπεραισιόδοξες προβλέψεις στις οποίες προέβη και τις οποίες βάσιζε στην ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις θα λάβαιναν καίρια μέτρα για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με άρθρο των FINANCIAL TIMESOECD Admits to Forecasting Errors during Eurozone Crisis»).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan ‘ο ΟΟΣΑ δεν υποτίμησε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Ήταν η κατ’επανάληψη υπόθεση ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα υποχωρούσε με τον καιρό και ότι οι διαφορές στα κρατικά ομόλογα θα μειωνόταν που αναδείχτηκαν σε πηγές της κρίσης’.

Άλλος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, ο Nigel Pain, είπε πως οι συγκρίσεις μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι, εκτός από τη λιτότητα και την δημοσιονομική σταθεροποίηση, για την διαφορετική οικονομική απόδοση των δύο περιοχών. Ο ΟΟΣΑ επίσης αποδείχτηκε υπεραισιόδοξος όσον αφορά σε χώρες που ήταν ανοιχτές στο εμπόριο και τις ξένες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, χώρες που διέθεταν ρυθμισμένες αγορές και αδύναμα τραπεζικά συστήματα. Ο Οργανισμός δεν έλαβε υπόψη του επαρκώς την επίδραση των παγκοσμίων σοκ στις επιμέρους οικονομίες, ειδικά σε εκείνες που δεν ήταν αρκετά ευέλικτες.

Στο μέλλον ο ΟΟΣΑ θα αλλάξει την οπτική των προβλέψεων του, λαβαίνοντας υπόψη του πηγές μελλοντικών κρίσεων και τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

http://www.ft.com/cms/s/0/a4b1e3aa-9320-11e3-8ea7-00144feab7de.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: