Διζωνικότητα σημαίνει παρεκκλίσεις: Η τουρκική πλευρά ερμηνεύει τα πάντα με το δικό της φακό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά συνδέει το θέμα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο με τη διζωνικότητα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Τούρκοι θεωρούν πως η διασφάλιση της διζωνικότητας συνδέεται με την αποδοχή παρεκκλίσεων από κεκτημένο. Η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του θέματος τούτου είναι πως η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου θα πρέπει να γίνεται σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκαν χθες πλαισιωμένοι από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και στην παρουσία των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Οζερσάι, το θέμα της διακυβέρνησης θα συζητηθεί παράλληλα με το περιουσιακό..

Ο Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ μετά το τέλος της συνάντησης, είπε πως έθεσε ζητήματα που εγέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπως τον τρόπο εκλογής της ομοσπονδιακής διοίκησης, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις ομοσπονδιακές νομοθεσίες, «σχετικά με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη υπάρχει εξάλλου σε μεγάλο βαθμό μια προσέγγιση». Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Οζερσάι είπε πως  «είναι σχεδόν τελειωμένο θέμα, αλλά ρωτήσαμε τι σκέφτονται. Επιπλέον στο θέμα των αρμοδιοτήτων που θα είναι στη λίστα του ομόσπονδου κράτους, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις». Δεν μπόρεσαν, πρόσθεσε, να διαμορφώσουν όλα αυτά τα θέματα και οι Ε/κ ζήτησαν κάποιο χρόνο.

Η «ε/κ διοίκηση», συνέχισε, πρότεινε όπως επιπροσθέτως του κεφαλαίου Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός Εξουσίας συζητηθεί με τρόπο που να συνδέεται με αυτό και το περιουσιακό, πράγμα το οποίο η τ/κ πλευρά – όπως είπε – αποδέχθηκε και τα δύο θέματα θα συζητηθούν την ίδια στιγμή. Για το περιουσιακό, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά έχει δηλώσει τη θέση της στην κοινή γνώμη δεκάδες φορές πριν.

«Δηλαδή, εξηγήσαμε τα κριτήρια επιστροφής, ανταλλαγής και κάποιες άλλες προτάσεις μας. Και η ε/κ πλευρά εάν θέλει μπορεί να θέσει τις σκέψεις της για το περιουσιακό με τρόπο που θα συνδέεται με το εδαφικό, γενικά υπάρχει μια τέτοια τάση, όπως γνωρίζετε. Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε αυτό. Αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι  παρά το ότι θα συζητηθεί το εδαφικό, το θέμα του χάρτη και των αριθμών θα συζητηθεί στο τελευταίο στάδιο. Γι’ αυτό εάν θέλουν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους σχετικά με το περιουσιακό με τρόπο που να συνδέεται με το εδαφικό, εκτός του χάρτη και των αριθμών, θα τους ακούσουμε. Θα θέσουμε και τις δικές μας θέσεις για το περιουσιακό».

Παραιτήθηκε ο Χρ. Κληρίδης

Το μέλος της ομάδας νομικών της διαπραγματευτικής ομάδας, Χρίστος Κληρίδης έχει υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κληρίδης, σε δηλώσεις του χθες στο Ράδιο Πρώτο είπε πως διαφώνησε με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος και διαβίβασε γραπτώς τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συζήτησαν την ουσία

Για τη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μισέλ Μποναρντό, είπε πως οι δυο πλευρές στο Κυπριακό έχουν εισέλθει σε ουσιαστικές συζητήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μποναρντό, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, «ολοκλήρωσαν την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα διαδικασίας και ξεκίνησαν ουσιαστικές συζητήσεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με διάφορα κεφάλαια», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Μποναρτό, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη, 4 Μαρτίου.

Μήνυμα στους «γείτονες»

Ο κατοχικός  ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες ότι η τ/κ πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατό προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην επιτευχθεί συμφωνία εφόσον και η ε/κ πλευρά επιδείξει την ίδια βούληση και λειτουργήσει λαμβάνοντας υπόψη το ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο».

«Ελπίζουμε οι γείτονες μας να επιδείξουν την ίδια βούληση και να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο στο τραπέζι των συνομιλιών, καταβάλλοντας προσπάθεια για μια συμφωνία» δήλωσε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του συνδέσμου συγγενών πεσόντων και βετεράνων πολέμου. Για να προσθέσει ότι το Κυπριακό έχει παραμείνει άλυτο για πολύ καιρό και πως ο κόσμος έχει ανησυχίες για το μέλλον, και ότι είναι καιρός ο κόσμος να μάθει τι πρόκειται να γίνει και να σταματήσει να διερωτάται για το μέλλον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: