Διαφωνία με τους εταίρους για το ύψος του ποσού χρηματοδότησης των τραπεζών




Στην νέα διαφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, που μπορεί να αποβεί καθοριστική, καθώς θα προσδιορίσει το αν η Αθήνα θα λάβει και νέο τρίτο πακέτο βοήθειας ή θα βγει στις αγορές, εστιάζει ανταπόκριση των Peter Spiegel και Kerin Hope («Greece in Banking Sector Standoff with Lenders») για τους FINANCIAL TIMES.

Πρόκειται για το ύψος του ποσού που απαιτείται για την χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στα €6 δις, ενώ κατά την τρόικα ανέρχεται στα €15 δις (το ΔΝΤ κάνει λόγο για €20 δις).

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέληξε στο ποσό των €6 δις μετά από σχετική ανάλυση της BlackRock και εκτιμήσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κερδοφόρες του χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση έτρεφε ελπίδες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που δόθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών, προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες και να αποφύγει ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Η διαφωνία είναι τόσο έντονη, ώστε το ΔΝΤ απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις που ανέρχονται σε €20 δις, σε περίπτωση επιμονής των Ελλήνων, ενώ η ΕΚΤ, που έχει κάνει παρεμφερείς με του ΔΝΤ προβλέψεις, προτρέπει την Ελλάδα να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της. Η διαφωνία καθυστερεί την ιδιωτικοποίηση της Eurobank και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείσουν έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις στα τέλη του μήνα, καθυστέρηση που οφείλεται στο γεγονός ότι ζητήθηκε και η άποψη των N.M. Rothschild και Ernst & Young για το θέμα. Ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής οφείλει να διευθετήσει το ζήτημα και να αντιμετωπίσει τις ελληνικές τράπεζες όπως και όλες τις άλλες, υποστηρίζει τραπεζικό στέλεχος από την Ελλάδα. Η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ που επιθυμεί να γνωρίζει τα περί χρηματοδότησης ένα χρόνο πριν προβεί σε δέσμευση χρηματικών ποσών, δεν πρόκειται να δουν ευνοϊκά το ζήτημα, καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.ft.com/cms/s/0/90df6be6-9ca7-11e3-b535-00144feab7de.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: