Διαδικαστικό ξεκαθάρισμα και “κόκκινες” γραμμές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει το διαπραγματευτικό τοπίο κυρίως σε ότι αφορά τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είναι προφανές πως ακόμη οι δυο διαπραγματευτές δεν έχουν εισέλθει σε συζητήσεις ουσίας. Παρόλο που η διαδικασία στο Κυπριακό είναι και ουσία, ωστόσο, εκείνο που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη των συζητήσεων επί των διαφόρων πτυχών.

Χθες οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες, υπό τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, συνέχισαν τη συζήτηση για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης και της διαδικασίας. Στη συνάντηση έγινε προσπάθεια για να εξευρεθούν οι κοινές συνισταμένες σε ότι αφορά την διάρθρωση των διαπραγματεύσεων. Είναι σαφές πως αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει εξαρχής είναι ο τρόπος που θα διασυνδεθούν τα διάφορα κεφάλαια μεταξύ τους. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ενώ την Παρασκευή, τα Ηνωμένα Έθνη θα δουν χωριστά τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες. Φαίνεται πως με βάση τον προγραμματισμό, θα πραγματοποιείται μια συνάντηση την εβδομάδα των διαπραγματευτών με την ομάδα τους ενώ θα προηγούνται χωριστές που θα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη, για προετοιμασία.

Χθες για πρώτη φορά συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα και ο γνωστός νομικός, Πόλυς Πολυβίου. Ο κ. Πολυβίου είναι νομικός σύμβουλος του διαπραγματευτή.

Στο μεταξύ, παρόλο που φαίνεται πως υπάρχει μια άτυπη συμφωνία για να περιοριστούν οι δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά ανεβάζει τους τόνους. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει απόφαση για το θέμα των εγγυήσεων, η οποία λήφθηκε από τη λεγόμενη βουλή και ότι οι εγγυήσεις δεν αποτελούν ζήτημα υπό συζήτηση.

Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την  άποψη ότι οι διασταυρούμενες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα θα δώσουν ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις. Ο Έρογλου είπε πως οι προτάσεις της άλλης πλευράς στο τραπέζι πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, που να αποδέχονται τις δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες στην Κύπρο και την ύπαρξη των δύο «λαών» και προς όφελος αυτών των δύο «λαών». «Δείχνοντας σεβασμό σε κάποια δικά τους δικαιώματα και αυτοί πρέπει να δείξουν σεβασμό στα δικά μας δικαιώματα. Σε αυτά τα χώματα μπορεί να είναι πιθανό το να ζήσουμε μέσα σε ευμάρεια και ασφάλεια, μόνο με τον σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου».

ΣΙΩΠΗΡΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις πρόνοιες για τα ζητήματα της κυριαρχίας και του κατάλοιπου εξουσίας μεταξύ του σχεδίου Ανάν και του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο Κύπριος υπουργός σημειώνει ότι «δεν είναι η ώρα για δημόσια συζήτηση και σύγκριση των δύο κειμένων». Σε ερώτηση για το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων και για τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου, ο Κύπριος υπουργός απαντά ότι «τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο σιωπηρής διπλωματίας, χωρίς περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις».

ΕΡΤΟΥΓ ΚΑΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ

Γιά μονομερή σχόλια αναφορικά με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος μίλησε ο εκπρόσωπος του κατοχικού  ηγέτη Οσμάν Ερτούγ, αναφερόμενος σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να παρουσιάσει κάποια στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν στο ανακοινωθέν, του οποίου αλλοίωσε «το γράμμα και το πνεύμα».

Κατά τον εκπρόσωπο του κ. Έρογλου, οι δηλώσεις Μαυρογιάννη για το πώς θα είναι η νέα δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδιακή συνεργασία είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικές» προσθέτοντας ότι τέτοια σχόλια και δηλώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια περίοδο που ελπίδες και προσδοκίες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί και πάλι.

Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ: Αυτές είναι οι ομάδες εργασίας Κυπριακού – Συστήνονται και τεχνικές επιτροπές

Ο γνωστός δικηγόρος, Πόλυς Πολυβίου, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ» έχει διοριστεί νομικός σύμβουλος του διαπραγματευτή ενώ ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης έχει τοποθετηθεί ως συντονιστής της ομάδας νομικών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν οι Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου. Μάριος Ηλιάδης, Νίκος Κλεάνθους, Κρις Τριανταφυλλίδης, Χρίστος Κληρίδης, Νικόλας Κυριάκου, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Την ίδια ώρα, γίνονται προετοιμασίες για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών. Οι ομάδες εργασίας, όπως έχουν συσταθεί είναι οι εξής:

Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών: Παναγιώτης Δημητρίου (επικεφαλής), Κρις Τριανταφυλλίδης, Αντώνης Βασιλειάδης, Χρήστος Πέτρου, Κώστας Ευσταθίου, Αντώνης Στυλιανού, Χρίστος Πατσαλίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Χαράλαμπος Προύντζος, Χρίστης Λοττίδης, Χριστόδουλος Πελαγίας, Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Λουκής Λουκαίδης, Κωνσταντίνος Λυκούργος, Θέμης Θεμιστοκλέους, Μενέλαος Κυπριανού, Αντώνης Πασχαλίδης, Ξένιος Ξενόπουλος, Πρόδρομος Προδρόμου, Χριστόφορος Λουκαίδης.

Εδαφικό: Κρίς Τριανταφυλίδης (επικεφαλής), Θέμος Δημητρίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, Κώστας Αποστολίδης, Στέφος Παπανικολάου, Χρίστος Κτωρίδης, Νίκος Μακρίδης, Τάσος Παντελή.

Περιουσιακό: Αριστοφάνης Γεωργίου, Λουκής Λουκαίδης, Κώστας Αποστολίδης, Μαίρη Άνν Σταυρινίδου, Μίκης Φλωρέντζος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ευτυχία Αβρααμίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Σωτήρης Δράκος, Ανδρέας Συμεού.

Οικονομικά: Αυξέντης Αυξεντίου, Μάριος Θεοδοσίου, Πάνος Πασιαρδής, Συμεών Μάτσης, Σωφρόνης Κληρίδης, Αλέξανδρος Αποστολίδης, Μαριάννα Παντελίδου, Μάκης Κεραυνός, Χρίστος Μαυρέλλης, Μιχάλης Μιχαήλ, Σάβια Ορφανίδου.

Ασφάλεια: Άριστος Δαμιανού, Λουκής Αυγουστίδης, Πέτρος Ζαρούνας, Κώστας Ευσταθίου, Γιώργος Παμπορίδης.

Ιθαγένεια Αλλοδαποί Μετανάστευση Άσυλο: Αντώνης Βασιλειάδης, Ξένιος Ξενόπουλος, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κώστας Παρασκευά, Τάσος Παρπέρης, Ανδρέας Μορφίτης, Ξένια Κωνσταντίνου, Στέφανος Στέφου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: