Bloomberg: Σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού




Εκτενές δημοσίευμα της Maria Petrakis για τη μελλοντική αξιοποίηση του Ελληνικού, του μεγαλύτερου ανεκμετάλλευτου μέχρι στιγμής τμήματος ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στην Ευρώπη, με αφορμή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκτασης τον ερχόμενο μήνα, προβάλλει η ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Olympic Park Tests Greek Recovery Talk After Privatization Flops».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πωλεί τα πάντα από εκτάσεις γης έως λιμάνια και αεροδρόμια προκειμένου να καλύψει το δάνειο ύψους €240 δις που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ» και ότι «οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου έχουν καθυστερήσει λόγω των πολιτικών αντιπαραθέσεων, των νομικών ασαφειών και των αμφιβολιών των επενδυτών για τη θέση της χώρας στο ευρώ».

Μεταξύ άλλων προβάλλονται δηλώσεις του Σπύρου Καπράλου, πρώην προέδρου του ΧΑΑ και πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι «ακόμη και εάν το ελληνικό κράτος αναγκαστεί να πωλήσει σε χαμηλότερη τιμή από την αρχικά αναμενόμενη, τουλάχιστον θα έχεις το οικονομικό κίνητρο από μια επένδυση», προσθέτοντας πως «(οι Έλληνες) δεν είμαστε πολύ φιλικοί στους επενδυτές».

Ο 62χρονος Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να αλλάξει τη συγκεκριμένη αντίληψη και να συγκεντρώσει ποσό ύψους €11 δις έως το 2016, ποσό που αναθεωρήθηκε από τα αρχικώς προβλεπόμενα €50 δις που είχαν συμφωνηθεί έως το έτος 2015, κατά το πρώτο δάνειο της χώρας το 2010. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ανδρέα Ταπραντζή, διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βloomberg News, το Ταμείο έχει κλείσει μέχρι στιγμής συμφωνίες ύψους €4 δις  και έχει συγκεντρώσει €2.6 δις, ενώ η μεγαλύτερη πώληση ήταν το μερίδιο στην εταιρεία τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ για €712 εκατομμύρια.

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο πλήγμα έως σήμερα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η αποτυχία της να διασφαλίσει προσφορές για το μονοπώλιο φυσικού αερίου, παρά τις προσδοκίες για ενδεχόμενη προσφορά της ρωσικής Gazprom.

Μια επιτυχής έκβαση για το Ελληνικό θα δημιουργούσε 35.000 νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 40.000 μόνιμες θέσεις μέσω επενδύσεων που θα υπερβούν τα €5 δις την επόμενη δεκαετία, προσφέροντας μεγάλη ώθηση στις βιομηχανίες τουρισμού και των κατασκευών, επεσήμανε ο κ. Ταπραντζής. Διευκρίνισε ακόμη ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού θα περιελάμβανε καζίνα, ξενοδοχεία, γραφεία και οικιστικές περιοχές.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-02-10/olympic-park-tests-greek-recovery-talk-after-privatization-flops.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: